KAŽDÝ PŘÍPADNÝ ČTENÁŘ NECHŤ BERE ZDEJŠÍ INFORMACE O VÍNĚ JAKO ČISTĚ MÉ SUBJEKTIVNÍ NÁZORY, DOJMY, CHUTĚ, atd. - SLOUŽÍ PŘEDEVŠÍM MNĚ.

Víno Hradil, Čejkovice

4. března 2009 v 16:56 | Tom |  vinaři
V půlce letošního února jsem navštívil s kamarádem malého čejkovického vinaře Ing. Lukáše Hradila. S jeho víny jsem před touto návštěvou neměl vůbec žádnou zkušenost a o tomto vinaři jsem nevěděl také vůbec nic. Vlastně ani nevím, proč padla moje volba zrovna na něho. Zřejmě po přečtení popisu vinařství a jeho vinařské "filozofie" na jeho webu. A také to, že jako jeden z mála výrobců pěstuje odrůdu Rubinet a vyrábí z ní vína (nemilá událost s touto odrůdou dále v textu).



Pan vinař je relativně mladý (tipuju kolem 30 let) a na mne působil velmi sympatickým dojmem. V současné době má stísněné výrobní i skladovací prostory v Čejkovicích ve "sklepní uličce" (čte-li yaxi, může upřesnit, jak se to tam vlastně jmenuje). Cesta ke sklepu (mapa) je však jednoduchá - jedete-li od V.Bílovic, pak na novém kruháku jedete "rovně", následně po levé straně máte Hotel Albor a hned za ním zahnete doleva. Pak už je to stále dál a dál, až přijedete k parkovišti, za nímž začíná sklepní část po pravé straně, po levé je stadion. Sklep pana Hradila (foto z jeho webu) je až na konci, tuším sklep č.4, proto se může autem dojet až na druhou stranu sklepů.
Zpět k současným stísněným prostorům - veškerá výroba, od počátku do konce, i následné lahvování a uskladnění se odehrává v tomto objektu, který se nedá nazvat velikým. Pan Hradil ale v současné době buduje nový objekt, kam se přesune výroba, a pro návštěvníky dobudovává reprezentativní sklep s ubytováním v ulici Za Valama. Současné sklepní prostory zde a zde (muž na fotce není pan Hradil).
Z tohoto důvodu tudíž v současné době nemá vinař podmínky pro dlouhé ležení vín jak v sudech, tak v lahvích, a dle jeho slov jsou tedy určena k rychlé spotřebě. Celkový obrázek o vinaři a vínech jsem si udělal takovýto: nehraje si na "namachrovaného a velkého" vinaře, vyrábí jednodušší vína, která se však snaží dělat trochu jiným stylem odlišným od dalších výrobců. Všechna vína mne překvapila svojí osobitostí a odlišností v dobrém slova smyslu, a žádné mne vyloženě nezklamalo (takhle kdyby to bylo u každého malého - i většího - vinaře). Tato vína sice nemusí být velkou zajímavostí pro ortodoxní zastánce extra suchých vín, poněvadž většina má "více než malé množství" zbytkového cukru, avšak nejsou to prvoplánové slaďáky a nepitelné sirupy.

V době naší návštěvy měl vinař nalahvováno 5 dní 9 vín (foto), chybělo ještě Neuburské, které jsme neochutnali. Překvapivě pět dní po lahvování jsem u žádného vína nevypozoroval nějakou mladickou "neukázněnost a rozháranost".

RB PS 2008 (alk. 12,6% / zbyt.cukr 10 g/l / kyseliny 7 g/l) - i přes vyšší cukr hraje prim příjemná kyselinka
RR PS 2008 (12,8% / 15 / 8,2) - u tohoto vína, jako jediného, mi "něco" vadilo, ještě jsme to přechutnávali s vinařem na konci znovu a shodli se, že "něco" tam je :) - nechci psát co
RŠ PS 2008 (12,6% / 12 / 7,2) - bylo 2 měsíce v barrique, ve vůni i chuti dost specifické tóny gumových medvídků a včelího propolisu
TČ PS 2008 (12% / 5 / 5,6) - jo jo, čejkovický tramín :) zajímavá kořenitost, kterou v tramínech mám rád
Cuvée Hradil rosé (12% / 12) - odrůdy Zw 60% + CS 40% - ve vůni i chuti intenzivní černý rybíz a angrešt, krásně svěží a lehce pitné
Fr PS 2008 (13%) - hodně ovocnosti, příjemná tříslovina
CS PS 2008 (13%) - také hodně ovoce, černý rybíz, méně "kabernetových" tónů
Dr PS 2008 (13%) - po nalití ve sklence cítím rumovou tresť :) po vymíchání malinko zelí, ale ne nepříjemně, Vinograf by ocenil :), na konci chuti čokoláda, v dochuti jasná tyčinka Kofila
Ru zemské 2008 (12% / 5) - více cukru je znát, podobné znaky, i když v menší míře, jako u RŠ, zcela netradiční červené víno; u této odrůdy se stala vinaři hodně nemilá věc - celý jeho vinohrad s touto odrůdou postříkali "špatným kanystrem" a bylo rázem po všech keřích; naštěstí má tuto odrůdu vysazenou i otec pana Hradila, od kterého bude dál zpracovávat hrozny a produkovat tak toto netradiční zajímavé víno, než svůj vinohrad obnoví

Celkově jsme byli velmi příjemně překvapeni a stojí za to tohoto vinaře zase někdy navštívit.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 p.j. | 5. března 2009 v 11:30 | Reagovat

nevybavuju si, že bych ho někdy chutnal, ale provází ho pověst celkem vynikající. prý mezi top five z čejkovic. budu muset též něco zkusit na vlastní nozdry a jazyk. nemá červenou rulandu?

2 Tom | E-mail | Web | 5. března 2009 v 11:34 | Reagovat

Podle mne s největší pravděpodobností červenou rulandu nemá.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama