KAŽDÝ PŘÍPADNÝ ČTENÁŘ NECHŤ BERE ZDEJŠÍ INFORMACE O VÍNĚ JAKO ČISTĚ MÉ SUBJEKTIVNÍ NÁZORY, DOJMY, CHUTĚ, atd. - SLOUŽÍ PŘEDEVŠÍM MNĚ.

Dobrá Vinice a.s., Praha - Cuvée Quatre 2006

10. května 2009 v 20:49 | Tom |  vypito
pito 05/2009

Tohle víno mne, z pitých tuzemských, po delší době skutečně nadchlo! Dobrá Vinice a.s., sic se sídlem v Praze, jej vyrobila ve sklepích v Novém Šaldorfu. Firma je to dosti zajímavá, jak přístupem k pěstování, tak způsobem zpracování.



Na jejich webu lze najít dost zajímavých informací, vypíšu si jen to hlavní: rozloha vinic je 12 ha vlastních, z dalších 6 ha vykupují. Vinice mají na třech tratích - v obci Popice je to trať Pod lesem, ve Velkých Bílovicích jsou to Zadní a Přední hora. Vinice jsou ošetřovány pouze biologicky, jako hnojivo slouží koňský a kravský hnůj. Veškeré práce na vinici probíhají ručně. Téměř vždy jsou hrozny lisovány vcelku, kvašení probíhá pomocí autochtonních kvasinek z vinice. Kvašení a následné zrání převážně probíhá v nových dubových sudech. Na závěr vína nejsou vůbec, či pouze šetrně, filtrována. Zpracování, i uložení lahví, se děje v pískovcových sklepích.

(zvětšit) - sklep Nový Šaldorf


Zajímavá část z webu výrobce týkající se používání sudů s názvem "Proč nové dubové sudy":

Jedním ze základních charakteristických rysů výroby vína se značkou DOBRÁ VINICE je používání nových dubových sudů (barrique). V rozporu s obecným názorem, že základním důvodem pro použití sudů barrique je obohacení chuťové a buketní složky o tzv. "dubové substance", tedy vanilku, karamel, kouř a další, leží hlavní důvody v následujících technologických výhodách:
Buněčná struktura dubového dřeva umožňuje ideální dýchání (zrání) vína, tím lze vína dlouhodobě udržovat na kvasnicích (matce vína) pouhým promícháváním bez přítomnosti síry (SO2), což je pro zrání vína velice důležité (nový vývoj chutě, nové buketní složky, přirozená konzervace, celoživotní přirozená schopnost soužití s kyslíkem - O2).
Dlouhodobým zráním dubového dřeva předcházející výrobě sudů a opatrným vypalováním sudů se vytváří ideální prostředí pro fermentaci a zrání vína (dýchání, hygiena).
Dubové třísloviny (taniny) jsou velice důležité pro stabilitu vína, posilují jeho strukturu, ve spolupráci s alkoholem téměř zcela nahrazují SO2 (působí antioxidačně), strukturu vína není třeba opírat o nestabilní složky jako je kyselina jablečná, zbytkové cukry, SO2 apod.
A teprve nakonec, jako bonus, dodává nový sud vínu typické chuťové a nosové vjemy, jako jsou tóny vanilky, kouřové tóny, čokoládový charakter a další, rozšiřuje prostor pro aromatické a chuťové vyjádření vína. Celkové vyjádření vína se obohacuje, aniž by došlo k potlačení jeho charakteru (šířka, perzistence, jasná pevná struktura) a vína dosahují harmonického výrazu velice brzy po nalahvování.
Je třeba používat velmi kvalitní sudy.

Cuvée Quatre 2006 je složeno ze čtyř burgundských odrůd - Pinot blanc 30% + Chardonnay 30% + Pinot gris 25% + Pinot noir 15%. Hrozny pocházejí z velkobílovických tratí Zadní a Přední hora, víno je zatříděno jako zemské. Analytika jest: alk. 12,8%, zbyt.cukr 1,2 g/l a kyseliny 5,4 g/l. Hrozny byly lisovány vcelku a následně byly všechny čtyři odrůdy kvašeny společně. Dalších 12 měsíců leželo víno na kvasnicích a zrálo v nových dubových francouzských sudech barrique. Víno před lahvováním nebylo filtrováno.
Barva je sytě zlatá s jemňounkým růžovým odstínem. Vůně neuvěřitelně zajímavá, zprvu trochu zastřenější, ale o slovo se hlásí hodně příjemná mineralita, náznak těžší kořenitější vůně, hodně zralého ovoce (ale i přes tu zralost nepůsobí sladce), stopa barrique, který mi připomíná takovou čerstvě ulomenou větev se smůlou. Náramně vrstevnaté. Po delší době na mne vůně působila o něco sladšeji, vyzráleji, se stopou karamelu. Z vůně jsem byl nadšen jako dlouho ne :) Plné chuti zprvu dominuje pikantní kyselinka hodně doplňovaná stejnou kořenitostí z vůně, a také výborný barrique, kterým svým projevem dává najevo přítomnost, ale nijak vše ostatní neničí. Vše je prostě v harmonii, a to že těch věcí je tam velká kupa! Na konci jemná hořčina, trochu je cítit alkohol (ale nepálí, jen tam je, nic nepříjemného), dlouhá dochuť (taková lehce trpčí, hořčí, ale příjemná, dlouho se s ní dá "dochutnávat a pomlaskávat"). Ve vyznění vína je jasný oxidativní projev, zřejmě s minimem síry ve výrobě.
Tohle víno mne skutečně nadchlo a zaujalo, furt jsem čuchal a čuchal :) Přijde mi jako dosti netypické moravské, stejně jako psal Jižní svah zde o starších ročnících, kdy by s tipem naslepo zamířil úplně do jiných oblastí. Časem by se ještě mohlo zajímavě vyvíjet, k tomuto účelu mi snad poslouží další dvě uložené lahve. Je se na co těšit :)

(zvětšit) - etiketa zde
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah | Web | 19. května 2009 v 8:58 | Reagovat

Quatre 06 mi přijde, proti předchozím Pinot-Chardonnay 04 & 05, celkem dost odlišné. Pokud vím, tak se lehce měnilo odrůdové složení, ale především původ (mnohem mladší keře, původní už nemají k dispozici) některých odrůd. Rozhodně bych ho nechal ležet a sledovat, co udělá. Ale tolik, jako 04 a 05 mne neoslovilo. Měl jsem ho na domácí ochutnávce společně s jeho bratříčky a nějak nenapsal report, možná přišel čast to udělat :o)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama