KAŽDÝ PŘÍPADNÝ ČTENÁŘ NECHŤ BERE ZDEJŠÍ INFORMACE O VÍNĚ JAKO ČISTĚ MÉ SUBJEKTIVNÍ NÁZORY, DOJMY, CHUTĚ, atd. - SLOUŽÍ PŘEDEVŠÍM MNĚ.

Vinselekt Michlovský a.s., Rakvice - Rulandské šedé, jakostní 1994

19. května 2009 v 8:54 | Tom |  vypito
pito 05/2009

Přišel jsem ke kamarádovi, prvně do jeho nového pronájmu, a tuto lahev jsme zvolili ku přechutnání. Nebrali jsme to jako sváteční záležitost, neměli jsme velká očekávání, trochu jsme se i smiřovali s tím, že už bude možná po víně. Prostě jsme se nechali plně překvapit a překvapení bylo nakonec dosti příjemné.



Nepodařilo se mi dohledat moc bližších informací o tomto víně. Myslím si, že poněvadž je víno již na etiketě deklarováno jako "archivní", byla tomu uzpůsobena technologie jeho zpracování a nějakou dobu zrálo přímo u výrobce. Jestli zrálo v sudech a kdy bylo lahvováno, či leželo již v lahvích, to se již asi nedozvím. Hrozny pocházejí z velkopavlovické podoblasti, další upřesnění není. Jen vím, že kamarád tohle víno dostal darem zhruba v roce 2000 a od té doby jej měl doma uskladněné v ne úplně optimálních podmínkách (proto také ta trocha počátečního pesimismu).

Po otevření lahve (40 mm korek v dobrém stavu) a ponechání chvíle "na rozkoukání" jsme si nalili a hodně opatrně připili :) Po delší době ticha, kdy jsme asi oba čekali, kdy se vynoří nějaké nekalé tóny a poznávali, že je to zajímavé víno, jsme se oba shodli, že se není čeho bát. Barva sytá slámová. Ve vůni hodně hrozinek, medovost, příjemná naleželost, která nepřerušovala vše ostatní, jen tam samozřejmě byla, a také špetka oxidativních tónů, které mi ale nevadily. V chuti překvapivě šťavnaté, na ty roky! Nebylo to prostě jen staré a prázdné, ale tělo si víno ještě uchovalo, i s příjemnou kyselinkou, to vše zabalené do stařinky. Chuť byla o dost sušší, než jak navnadil pocit z vůně. Hodně dobře se mi pilo, po dopití sklenky byla hned chuť na další. Takovýto typ vína určitě není pro časté pití, ale tohle bylo skutečně příjemné zpestření dosti netradičním vínem.

Na zadní etiketě doporučují párovat s kachnou s pomerančovou omáčkou. Zkusili jsme to trochu zjednodušit a dobrá byla i kombinace s játrovou paštikou s pomerančovou příchutí :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama