KAŽDÝ PŘÍPADNÝ ČTENÁŘ NECHŤ BERE ZDEJŠÍ INFORMACE O VÍNĚ JAKO ČISTĚ MÉ SUBJEKTIVNÍ NÁZORY, DOJMY, CHUTĚ, atd. - SLOUŽÍ PŘEDEVŠÍM MNĚ.

Cave de Beblenheim (FRA) - čtyři alsaská marketová vína

29. července 2009 v 19:16 | Tom |  vypito
pito 07/2009

Tahle čtyři základní vína alsaského "družstevního" vinařství Cave Coopérative Vinicole de Beblenheim jsem koupil někdy začátkem roku v Hypernově. Nejprve lahev ryzlinku, který stál v akci 90,- CZK a po vypití se mi dost zalíbil. Vrátil jsem se tedy za pro další lahve a když jsem uviděl akční slevu 65,- CZK, vybral jsem celý regál a k tomu přibral po jedné lahvi od dalších tří nabízených odrůd (ceny cca 120,- CZK) s cílem přechutnat je všechny najednou. Tento cíl jsem nyní splnil.
Tuším osm lahví ryzlinku jsem tenkrát vybral z regálu proto, že jednak víno bylo krásně pitné a chutnalo mi, a druhak mi připadalo jako ideální možnost nabízet tuto lahev "nevinným" návštěvám, poněvadž poměr cena / kvalita je myslím perfektní.



Vinařství, lépe řečeno spolčení vinařů, Cave de Beblenheim bylo založeno v roce 1952 se sídlem v městečku Beblenheim ležícím pár kilometrů severně od alsaského centra Colmar (mapa). Jak jsem předeslal, vznik této společnosti proběhl spolčením místních vinařů za účelem zlepšení konkurenceschopnosti ruku v ruce se zlepšením kvality vyráběných vín. To se jim podařilo natolik, že v současné době se tato společnost řadí na 6. místo největších alsaských producentů vína a sdružuje na 150 vinařů, kteří obhospodařují vinice v Beblenheimu a okolních vesnicích. Řady vyráběných vín jsou velmi široké, od Grand Crus po marketová vína. Já měl k dispozici čtyři vína marketová, bohužel :)

Pinot blanc 2007
(psal o něm také Vinný pavouk zde)
Alk. 12%.
První přivonění = hodně šťavnaté pikantní citrusy. Druhé přivonění po vymíchání = hodně šťavnaté citrusy s trochu "sladším" projevem, jemný náznak minerality, která se postupem času zvýrazňuje. Ve středně plné chuti opět vyhrávají citrusy, výraz vína je docela suchý, náznaky sladkosti z vůně se zde neobjevují. V kratší dochuti mi v puse zůstává jemná hořčina s nezralou ovocností. Celkově takové lehké tenké víno se suchým projevem, které nenásilně osvěží, ale nenabídne nic víc.







Riesling 2007
(psali o něm také Jižní svah zde a Vinný pavouk zde)
Zápisek z 01/2009: Barva jemně nazlátlá. Docela výrazná vůně, typická alsaská minerálnost, limetkové tóny. Chuť velmi příjemná, s výraznější kyselinou, znovu limetky. Hodně šťavnaté víno, zaplní pusu a dlouhá dochuť s jemnou hořčinou citrusových jadýrek nabádá k dalšímu a dalšímu napití. Líbí se mi jako jednoduché, přímé pití, obrovsky svěží. Po chvíli ve vůni prázdné sklenky jsem cítil čistý citron (příjemné).
Alk. 12%.
Ve vůni hned z kraje výraznější mineralita, na mne působící hodně lákavě. Navíc zajímavé limetkové tóny, celé to vyznívá velmi svěže. Chuť výborná - bytelná kyselinka, z vůně pokračuje výraznější mineralita i limetkové tóny s hořčím dozvukem. Není to nijak významně plné víno, ale má svůj charakter, který se mi líbí, navíc z hlediska ceny perfektní. Po půl roce nijak neztratilo ze své lehkosti a svěžesti. Prostě pěkné pití, které si s chutí dám snad vždy.


Pinot gris 2007
Alk. 12,5%.
Vůně mě hned na začátku trochu překvapila náznakem kořenitosti, který znám z tramínů. Po vymíchání ale tato kořenitost přešla do "vyzrálých" tónů hroznů a již typičtější odrůdové kořenitosti (i něco z chlebovinky lze najít). Víno se na mne vůní již tváří znatelně sladšeji a plněji než předešlé dvě. To potvrzuje i chuť, která skutečně je plnější a je v ní znát trocha zbytkového cukru (ne hodně), avšak zároveň již nepůsobí tak svěže, naopak jakoby utahaně, nezajímavě. Na úkor kyselin přibyla plnost, ale není to ku prospěchu věci, zřejmě na to víno nemá dostatečné tělo. Po polknutí z pusy všechno rychle mizí, nejdéle zůstává taková tupá hořčina.






Gewürztraminer 2007
Alk. 12,5%.
Tramínová kořenitost ve vůni jasně dává najevo, co se bude pít. Je taková, jakou já rád - ne moc do růží, prostě do tramínu :) I když s přibývajícím časem se růžových tónů objevuje více a stává se z toho trochu "líbivka". Chuť tento dojem ale vzorně napravuje. Cukr nehraje vůbec prim, naopak o slovo se hlásí velmi příjemná kyselinka, která se zajímavě doplňuje s odrůdovou kořenitostí a "alsaskou" mineralitou. Tohle víno se pije moc příjemně.










Pořadí pro mne je jasné:
Riesling (dal bych si vždy znovu)
Gewürztraminer (dal bych si klidně znovu)
Pinot blanc (mohu, nemusím)
Pinot gris (nechci)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Martin S. / Vinný Pavouk | E-mail | Web | 30. července 2009 v 8:24 | Reagovat

Ano, mel jsem Riesling a Pinot Blanc a jak me riesling nadchnul, rulanda  spise presne opacne :o)
Nejsem traminovej, ale styl alsaskych gewurztramineru (pokud mozno lehce nazralych) se mi vetsinou do vkusu trefil, takze zkusim prilezitostne i tento supermarketovy...

2 Tom | E-mail | Web | 30. července 2009 v 8:53 | Reagovat

[1]: Jo, ten Riesling je fakt dobrej. PB je hodně neutrální, spíše takové "o ničem". Já u rýňáků dávám přednost "minerálnímu" směru, než "ovocně-květinovýmu", tudíž Alsasko, Mosela apod. mě dostane téměř vždy :)

3 sucubus | Web | 30. července 2009 v 23:02 | Reagovat

zajímavej blog, i když já mám radši pivo jak vína :)

4 Tom M. | 3. srpna 2009 v 22:37 | Reagovat

Docela zajímavý ryzlink a sylván z Alsaska od jiného podniku mají i v Kauflandech. I když ta cena je o trochu vyšší.

5 Tom | E-mail | Web | 4. srpna 2009 v 9:16 | Reagovat

[4]: Díky za info. Nevíte, o jakého výrobce se jedná?

6 hugo | E-mail | 12. srpna 2009 v 12:51 | Reagovat

tak s ryzlinkem jsem takové štěstí neměl, zakoupil jsem 3 lahve a všechny měly vadu - korek, ale tak ošklivý jsem ještě nezažil

7 Tom | E-mail | Web | 12. srpna 2009 v 13:12 | Reagovat

hugo: To je nemilé. Že by jiná šarže s vadnými korky? Přeci jen 3 ze 3, to už nevypadá jako náhoda...

8 hugo | E-mail | 17. srpna 2009 v 16:11 | Reagovat

A co víc, to bylo moje první víno s vadou, zatím jsem měl štěstí. Manželka se při pití kroutila, že je to "nějaké divné" a já ji ubezpečoval že to jsou typické ryzlinky z Alsaska :) Až na jarním putování kdy vyřazovali jednu láhev s korkovou vadou a já ze zvědavosti ochutnal a bác ho. :D

9 Tom | E-mail | Web | 17. srpna 2009 v 16:37 | Reagovat

hugo: Hezká příhoda. Zase to můžete vzít z druhé strany pozitivně, že teď již korek ve víně rozeznáte s přehledem :) Člověka to zamrzí asi vždy, i když myslím, že je spousta vín, u kterých by to vadilo o hodně hodně více, než u těchto základních ryzlinků.

10 Arbus | 29. prosince 2016 v 11:04 | Reagovat

Vybudujte si doma vlastní vinotéku francouzského typu:

http://www.vinotekyzfrancie.cz/technologie/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama