KAŽDÝ PŘÍPADNÝ ČTENÁŘ NECHŤ BERE ZDEJŠÍ INFORMACE O VÍNĚ JAKO ČISTĚ MÉ SUBJEKTIVNÍ NÁZORY, DOJMY, CHUTĚ, atd. - SLOUŽÍ PŘEDEVŠÍM MNĚ.

Mělnické vinařství KRAUS, Mělník - Pinot noir, zemské 2006

27. července 2009 v 17:15 | Tom |  vypito
pito 07/2009

Na tohle víno jsem dostal doporučení od PK, kterému se dosti líbilo. Objednal jsem tedy lahev, s množstvím dalších vín, od společnosti Vinum Bonum za 200,- CZK. Necelý měsíc mi leželo ve sklepě, až na něj nyní přišla řada. Očekávání bylo veliké, odrůdu Pinot noir jsem delší čas doma nepil, tak jsem se příjemně těšil. Kýženého výsledku jsem se však nedočkal...



Mělnické vinařství KRAUS bylo založeno před pár lety vnukem ikony (alespoň pro mne) československého vinařství Prof. Ing. Viléma Krause, CSc. (perfektní rozhovor s ním lze shlédnout na webu ČT - pořad Na plovárně). Jakou "historii" má nejmladší z aktivních vinařů se lze dočíst v článku Hospodářských novin.
Z určitého pohledu výborným vínem je jejich Mělničina bílá, jejíž ročník 2007 jsem popisoval zde a se kterou mám dobrou zkušenost.

Pinot noir, zemské 2006
Barva je středně tmavě červená, nepřechází do cihlové, kterou mám spojenou s PN. Vůně se mi při prvním přivonění jeví malinko uzavřená, ne tak intenzivní. Prim v ní hraje tmavé lesní ovoce, na pozadí se mi zdá trocha chemických tónů. Po vymíchání nabírá vůně na intenzitě i vrstevnatosti - najednou se vynořuje ovoce v intenzivnější podobě, spíše než uváděné ostružiny se mi vybavují borůvky. Na začátku vůně, ještě než se objeví ovocné tóny, se však projeví taková těžká vůně zdající se mi až ke koňskému sedlu, možná i trocha chlívku. Tak po vteřině každého přivonění však mizí a nahrazuje jí zmiňovaná ovocnost a sladší kořenitost.
V docela plné chuti se to trochu opakuje, na počátku zase mně nepříjemné tóny, potom kořenitá chuť s ovocem, v delší dochuti zůstávají zase ty nepříjemnosti. Chuť obsahuje docela pikantní kyselinku, která sem tam štípe v puse a z celkového vyznívání vína mne ruší. Celkově na mne víno nepůsobí příliš vábně, takové "kam se podívám, všude něco vyčuhuje" - tu chlívek, tu alkohol (13,5%), tu kyselinky, tu ...
S přibývajícím časem ty nepříjemné humusnosti téměř mizí. Stejně ve mne rozpaky zůstávají.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Pavel | 28. července 2009 v 19:49 | Reagovat

Jako strůjce nákupu tohoto vína musím přidat malý doplněk.
Chutnal jsem toto víno na degustaci Vinum Bonum v Praze. Obecně červená od Krausů nijak nemusím, ale tohle mne zaujalo svojí mohutností a celkovou lahodností.
I toho koňského sedla tam bylo maličko jako hezký doplněk.
Jenže šlo o láhev, která byla již min. 2 hodiny otevřená a degustační dávka je přece jen něco jiného. Takže jsem si je ze dvou doušků poznačil jako víno, které stojí za další ochutnání a šel na další vína.
Asi budu muset také vyzkoušet jinou celou láhev a zjistit, kde je zakopaný pes :-)
Snad mne Tom za to nezavrhne...

2 Tom | E-mail | Web | 28. července 2009 v 19:58 | Reagovat

Pavel: neboj, já nezavrhuju :) Já měl lahev taky dlouho otevřenou, až do druhýho dne. To už tam ty nepříjemnostě nebyly, ale stejně mě v chuti stále něco rušilo, zdálo se mi to hodně neurovnaný. Pokud popješ celou lahev, dej mi vědět, jsem zvědav na výsledek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama