KAŽDÝ PŘÍPADNÝ ČTENÁŘ NECHŤ BERE ZDEJŠÍ INFORMACE O VÍNĚ JAKO ČISTĚ MÉ SUBJEKTIVNÍ NÁZORY, DOJMY, CHUTĚ, atd. - SLOUŽÍ PŘEDEVŠÍM MNĚ.

Vinařství KORÁB, Boleradice

21. července 2009 v 12:38 | Tom |  vinaři
Vinařství KORÁB v Boleradicích, a jejich vína starých vinic, jsem začal blíže poznávat koncem loňského roku. Nejprve mne zaujal jejich směr, kterým se rozhodli jít, poté některá jejich vína a nyní, po návštěvě vinařství, mi na nich přijde zajímavé úplně všechno :)
Termín návštěvy jsme s Petrem Korábem hledali snad půl roku. Jednou nemohl on, podruhé já, potřetí kamarád, se kterým jsem tam chtěl vyrazit, a takhle se to docela dlouho opakovalo. Nejprve jsem tedy zakoupil průřez zbylou tvorbou ročníku 2007 a doma jsem vína poznával, a konečně teď, ve vinařství, jsem poznal blíže téměř kompletní nabídku ročníku 2008. Navíc necelých 14 dnů před smluvenou návštěvou jsem se domluvil na spojení sil s Vinným pavoukem a jeho H. Nakonec jsme tedy byli čtyři + Petr Koráb a bylo to o to zajímavější.



Teď jsem si chtěl sepsat cosi o vinařství a vinicích, ale nejdříve jsem si přečetl článek p.j. (na kterého ještě řada přijde) na O víně a zjistil, že je tam řečeno vše, navíc velmi zajímavě. Proto použiju tento odkaz.



O půl desáté jsme se srotili na boleradickém "sklepním náměstíčku" kousek od hřbitova, které se mi dost líbí pro jeho útulnost. Vůbec celé Boleradice na mne působily jako náramně klidná dědina jakoby odříznutá od turistického shonu obcí za kopcemi, jako jsou třeba Bořetice. Tenhle údolní klídek mi přijde mnohem sympatičtější a umím si zde dost dobře představit vegetovat na dovolence, neb všude je to blízko a večer úplný klid (i když na kole by to v místních kopcích až takový veget nebyl...). Však také když Vinný pavouk dorazil na kole z Němčiček, kde nocoval, byl dosti mokrý (nepršelo).

(zvětšit) - další foto zde


Po chvilce úvodního povídání jsme vyrazili do vinic. A hned přišla první zajímavost - šli jsme přes hřbitov :) Však také vinice, do které jsme přišli, se dříve jmenovala U hřbitova (nyní součást trati Psinky). Zde má réva 50 let a potkali jsme tu při práci nejstaršího žijícího člena Korábovic vinné rodiny, dědu bratrů majitelů. Ten si užíval ve vinohradu a jeho vnuk Petr s námi musel dřít při procházce do vinic a následné ochutnávce :) Foto dědy při práci zde z dálky, zde z blízka.

Dole viditelný pás měsíčku lékařského vysadili Korábové za účelem domácí výroby léčivé masti, přítomný brutnák zde zase chuťově nahrazuje okurky :) Foto flóry zde.


Tento pohled na obecní údolí je právě z vrcholu vinice U hřbitova.

Při stálém povídání jsme stoupali dále do pole, z jehož vrcholu jsme uzřeli pěkný výhled na trať Dukejský, do které se před pár lety sdružily Stračí, Kolíbky a Klíny. Zde je nejstarší vinice, ke které jdeme - z pohledu na fotce níže je na pravé straně schovaná za horizontem. Jak je také vidět, trať je využívaná dosti sporadicky. Kdysi prý byl révou osázen celý kopec, ale postupem času, s ubývajícími vinaři, to tu řídlo a řídlo, až se to dostalo do dnešní podoby "sem tam něco". A mezi tímto "sem tam něco" se už o slovo hlásí "divoká" réva, na vrcholu kopce je broskvový sad.



Na tomto místě vytáhl Vinný pavouk z kapsy mapu, kterou vytiskl z O víně a která pochází z dílny koho jiného než p.j. Jak jsem předeslal, že na něho ještě přijde řada, je to tu. Všichni jsme se shodli, i s Petrem Korábem, že to, co p.j. provádí, je neuvěřitelné. Ta mravenčí trpělivá práce, jejíž výsledky pak s radostí používáme i my ostatní, by se snad dala nazvat i fanatismem :) Ale v tom nejlepším slova smyslu. Neboť když jsme se dle ní orientovali v terénu a porovnávali jí s realitou - prostě fantazie.
Petra Korába navíc zaujalo to, že se lze dobrat i názvů nepoužívaných již dosti dlouho, nebo také označení, která nebyla nikdy oficiální a pouze se používala zde v Boleradicích mezi starými vinaři. To jej zajímá hodně, neboť dle prozrazeného plánu by chtěl v budoucnu na webu www.starevinohrady.cz uveřejňovat i sekci "starých tradic", kde by snad měly být také zvukové záznamy vyprávění různých stařečků a stařenek, týkajících se nejen zdejšího vinařského života.



Po další chvíli chůze a zajímavého povídání jsme došli k nejstarší Korábovic vinici, která se u nás už jen tak nevidí. Je vedena v úzkém sponu na hlavu, pochází z roku 1934 (letos má tedy 75 let) a v největší míře je zde Frankovka a Neuburské. Ve spodní část je pár hlav šedého portugalu, nějaké to bago a taky chorvat.
Při pohledu na vinici mě stále a opakovaně napadá - to musí být pořádná dřina, tohle opečovávat! Ale takhle naživo to vypadá nádherně, tady jsme povídali hodně dlouho.


Další fota zde, zde a zde.



Z tohoto krásného místa jsme zamířili zpátky ke sklepům a hlavně k vínům. Čekalo tam na nás poctivých 16 kousků. Asi to shrnu hned na začátku - žádné víno pro mne nebylo zklamáním, ba ani vínem, které bych si nedal klidně znovu. Však jsem také k detailnější přechutnávce odvážel od každého dostupného vína alespoň jednu lahev na doma k dalšímu popití.
Jak avizoval Petr Koráb, většina vín byla otevřena již třetí den, ale podle mne to žádnému z chutnaných významně neublížilo.



Zápisky mám stručné, poněvadž jsme všichni u popíjení dosti zajímavě povídali a prostě si to užívali. Zde jsem se také dozvěděl další zajímavost, a to o "historii" Petra Korába: je vyučený kuchař, chvíli vařil, pak dělal také číšníka. Nu a pak vystudoval práva a živil se výhradně právničinou. Před pár lety s bratrem, který má vinařinu vystudovanou, založili tohle vinařství, a teď prý má pracovní náplň rozdělenou zhruba takto: 60% vinař + 40% právník. Žena už si prý také zvykla, že z právníka, kterého si brala, má doma vinaře :)


V odkazovaném článku p.j. je to okrajově také uvedeno - poněvadž se Korábové "ujali" starých vinic, jejich produkce není ani tolik limitována časem, prostory atd., ale především nedostatkem starých vinic. Petr Koráb občas objíždí, shání, ale nenalézá. Něco již mají odkoupené, něco pronajaté, většinou se však jedná o menší partie. Z toho také vyplývá výroba určitých vín v nevelkém objemu a tudíž i zatřídění jako zemské. Jednou z mnoha předností vinařství vidím také v "návalu" informací na etiketách, kdy člověk má vždy možnost dočíst se i u vín zemských cukernatost moštu při sběru a spousty dalších detailů, které já vždy velmi rád vítám - kompletní analytika, datum sběru, přesná trať, ...



Ale teď již k vínům!



Veltlínské zelené, zemské 2007 - Blatnice pod Sv. Antonínkem / Kamenice (65 let)
alk. 11,5% / zbyt. cukr 2,8 g/l / kyseliny 5,5 g/l / cukernatost moštu 21 °NM / kvašeno spontánně
Hrozny byly koupeny z Blatnice pod Sv. Antonínkem, pro ročník 2008 hrozny nekupovali. Tohle víno jsem pil i v 01/2009, kdy mi přišlo převážně pikantně-kořenité, minerální. Nyní se mi zdálo, že se více zakulatilo a trocha ze šťavnatosti přešla do těžších tónů. Ale mohlo to být také delším otevřením lahve.

Cuvée Ryzlink, zemské 2007 - Boleradice / Psinky (42 let)
12% / 4,2 / 6,5 / 21 °NM / umělé kvasinky
Tohle víno vzniklo za zajímavým účelem - Korábové chtějí dělat, v "rodinném" množství, vlastní sekt. Ročník 2007 tedy posloužil jako pokusná směs vlašáku a rýňáku, aby se zjistilo "jak to bude chutnat". Směska ročníku 2008 je už v lahvích a stolici - foto zde a zde. Zakrývací deka není pro utajení, ale dvě lahve prý už nápor nevydržely (nikdo ve sklepě nebyl), tak pokud má někdo do sklepa přijít, raději to Korábové takto zakrývají :)
Víno je to takové jemné, docela líbivé, jsem zvědav na bublavý výsledek.

Ryzlink vlašský, zemské 2008 "sur lie" - Boleradice / Psinky (43 let)
12% / 2,0 / 6,7 / 23,0 / 21,1 °NM / kvašeno spontánně
Tohle víno podle mne neosloví spoustu lidí, ale mne oslovilo dosti. Metoda sur lie byla provedena tak jak se má, tzn. před lahvováním nebylo víno čiřeno ni filtrováno ni dosířeno, jak se někdy u někoho stává. A výsledek se mi moc líbí - znatelný kvasniční buket, mandlová hořkost, trocha ovoce, zcela suchá chuť s hořčinou v závěru. Občas mi na mysl vytanulo suché sherry, které mi však nechutná :)

Müller Thurgau, pozdní sběr 2008 - Boleradice / Dukejský (55 let)
12% / 5,6 / 5,3 / 20,2 / 21,6 °NM / kvašeno spontánně
Příjemné "denní" pití - dost aromatický projev, muškátový ořech, květiny.


Neuburské, pozdní sběr 2008 - Boleradice / Dukejský (75 let)
11% / 6,0 / 5,6 / 19,3 / 21,9 °NM / kvašeno spontánně
Po ročníku 2007 o něco méně suchý projev, který mu ale nic neubírá na kráse. Zase jsem si potvrdil, že Korábovic najburk je výjimečný a navíc stojí za to jej nechat ještě chvíli poležet.

Ryzlink rýnský, zemské 2008 - Boleradice / Psinky (43 let)
12% / 10,0 / 6,2 / 21,5 °NM / kvašeno spontánně
Hodně aromatický rýňák s převahou ovocnosti meruněk a příjemnou kyselinkou.

Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2008 - Pavlov / Pod Pálavou (25 let)
12% / 15,4 / 6,2 / 20,9 / 22,1 °NM / umělé kvasinky
Hrozny koupeny od pěstitelé z Pavlova. Trochu vymykající se projev vína do velké líbivosti asi proto, aby zasáhl srdce i jiných "standardních" vínopijců. Ve vůni je docela zajímavá stopa "dezinfekce", která prý byla při kvašení ještě o dost intenzivnější, až to vinaře vystrašilo :)

Sauvignon, pozdní sběr 2008 - Boleradice / Psinky (43 let)
10,5 % / 18,2 / 6,0 / 21,0 / 21,4 °NM / umělé kvasinky
Konceptem podobné víno jako předešlé - oslovit širší spektrum pijců. Nenáročné pití zeleného angreštu, v závěru chuti sladší broskev.

Tramín červený, zemské 2008 - Boleradice / Psinky (43 let)
10,5% / 19,9 / 6,0 / 24,2 / 22,1 °NM / kvašeno spontánně
Pěkný zástupce tramínů, v němž vyšší cukr nijak nevyčuhuje, fajn se pije. Příjemná kořenitost, ke které se oproti mým oblíbených tramínům z Čejkovic přidává více "růžových" tónů. V závěru chuti se mi zalíbily mandarinky.


Frankovka + Svatovavřinecké rosé 2008 - Boleradice / Víckov (35 let)
12% / 4,8 / 6,6 / 21,1 / Sv 21 °NM a Fr 21,5 °NM / kvašeno spontánně
Jedná se o samotok s poměrem odrůd 50:50. Takové lehce bonbonově voňavé rosé s příjemnou kyselinkou.

Zweigeltrebe, kabinet 2008 - Boleradice / Víckov (35 let)
11% / 2,3 / 5,6 / 23,8 / 20,9 °NM / kvašeno spontánně
Další důkaz perfektního postoje Korábů - žádné docukřování a touha po nabušenosti, naopak snaha udělat lehké červené víno hodící se k "obyčejnému" posezení, třeba s grilovačkou. Tyhle lesní plody s jogurtem v dochuti se mi líbí.

Frankovka, pozdní sběr 2008 - Boleradice / Dukejský (75 let)
12% / 3,1 / 6,6 / 29,1 / 23,3 °NM / kvašeno spontánně
Tak tohle víno opět vybočuje z řady, ne však tím líbivějším směrem, ale prostě vyčuhuje o patro výš! Nádherná mladá Frankovka s plným tělem, komplexností velkých vín, s obrovským potenciálem do budoucna. Té jsem si odvezl domů nejvíce a myslím, že v budoucnu nebudu litovat :)

André, pozdní sběr 2008 - Horní Bojanovice / Závist (25 let)
12,5% / 3,2 / 6,2 / 28,8 / 21,7 °NM / kvašeno spontánně
Víno z nakoupených hroznů, opět ještě dosti mladistvě neposedné a něco mi říká, že za pár let bude hodně pěkné.

Svatovavřinecké, pozdní sběr 2007 - Boleradice / Víckov (28 let)
12% / 3,9 / 5,5 / 26,8 / 22,4 °NM / kvašeno spontánně
Měli jsme otevřenou úplně poslední lahev, co měl vinař k dispozici. Převládají třešně a švestky, občas v marmeládové podobě. Lahev byla nejdéle otevřená a už to nebylo ono. Dojem si mohu napravit, neb jedna lahev odpočívá asi půl roku u mne :)

Veltlínské zelené, výběr z bobulí 2008 - Boleradice / Psinky (43 let)
12% / 74,3 / 6,4 / 23,2 / 27,4 °NM / kvašeno spontánně
Hrozny byly sbírány 18.11.2008 při -5 °C. Ve vůni pro mne překvapivě pikantní, dost odrůdových znaků, chuť již tak plná není, kořenitosti ubylo. Ne moc zajímavý slaďák.

Černé Starosvětské 2007
17% / 69,3 / 5,6 / 29,1 / 23,5 °NM / kvašeno spontánně
Tahle fortifikovaná Frankovka se mi líbí. Po dolihování mělo víno alk. 19%, po ležení v sudu a nalahvování alk. klesl na 17%. Všem vjemům, ať ve vůni, tak chuti, vévodí intenzivní višňovost. Doplňují jí hezká kávovina, kořenitost, trocha perníku a čokolády. Výborná dochuť. Z chutnaných tuzemských fortifikátů řadím rozhodně k těm lepším.


Jak to shrnout na konec...
Perfektní vztah k zájemcům o víno (vystihl to Vinný pavouk slovy "nadstandardní péče", bylo nám věnováno 4,5 hodiny!), lidské vystupování a pohodová atmosféra, velmi přívětivé ceny vín, úctyhodná cesta vinařství, chuť vinařů stále se zdokonalovat - co víc si člověk může přát! Jednoznačně chci tohle vinařství sledovat a když to půjde, v rámci možností podporovat.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 p.j. | E-mail | 22. července 2009 v 7:48 | Reagovat

Moc pěkný. Já tehdy vinice nestihl, tak ty fotky mi to aspoň zčásti nahrazují. U toho hřbitova mi to přijdou docela tenonký kmínky na padesátiletou révu. že by něco podsazené nebo zmlazené kmínky? Úplně jsem dostal chuť na ten jejich sur lie vlašáček. jenomže je ráno, jsem v práci a na antibiotikách :-( aspoň si to chvíli budu představovat...

2 Tom | E-mail | Web | 22. července 2009 v 8:57 | Reagovat

p.j.: děkuju. Také jsme se nad tenčími kmínky s Vinným pavoukem pozastavili a hned se na to ptali. A je to tak, jak jsi tipoval - omlazování. Prý zhruba po osmi letech, v průměru.
A brzy se uzdrav, ať si můžeš řádně pochutnat, je to fakt dobrota :)

3 Evas | E-mail | 22. července 2009 v 9:39 | Reagovat

Ten sur-lie vlašák je výbornej. Od poslední návštěvy v Boleradicích mám doma tři lahve a přemýšlím, s kým je vypít. Jednu jsme otevřeli s "nevinnou" návštěvou, navykládali jim o tom první poslední, nadšeně se překřikovali a oni pak řekli "hmmm" - takže takhle už s ním plýtvat nebudu :-)

4 Tom | E-mail | Web | 22. července 2009 v 9:42 | Reagovat

Evas: jo jo, to znám taky :) A už jsem se poučil, že takovýhle lahve nevytahovat, neb dobrý pocit z nabídnutého extra vína je menší než špatný pocit z (ne)odezvy.

5 Martin S. / Vinný Pavouk | E-mail | Web | 23. července 2009 v 18:44 | Reagovat

[1]: Jasně, ty kmínky nás překvapili hned na začátku, ale podle jejich dědy ta réva má opravdu padesát let...

Jinak pod článek se můžu téměř podepsat - ani se mi teď už nechce smolit vlastní zápisek, protože to bude jako kdybych opisoval :)

PeeJee-ho mapy - tisíciteré díky za ně!

6 p.j. | E-mail | 24. července 2009 v 9:54 | Reagovat

Óó, jsem potěšen a poctěn tím, že má snaha nevyšla úplně vniveč, že se opravdu vinní nadšenci zajímají o terroir, vytisknou si mapku, aby věděli, po jaké vinici kráčí a jak se jmenuje tamhleten překrásný svah. to byl přesně záměr. Jinak na současném ovine.cz mapy nepřibývají od listopadu 2008, ale pracuji dál, chybí už jen asi deset listů, abychom mohli představit triumfálně první kompletní mapové dílo pokrývající všechny současné viniční tratě. Dneska je na řadě Vracov :-)

7 Tom | E-mail | Web | 24. července 2009 v 11:10 | Reagovat

p.j.: jestli to není zatím tajné, v jaké formě to chcete představovat?

8 Martin S. / Vinný Pavouk | E-mail | Web | 24. července 2009 v 11:15 | Reagovat

[6]: škoda, že ovine.cz je čímdál tím méně přístupné. z mobilu nebo pda není šance mít informace po ruce, z opery to taky není stoprocentni. a připadne mi, že vyhledávání je taky nějaké divné. stále čekám na avizované změny nemáš -informace kdy získá ovine nějakou modernější podobu? jak by to bylo pohodlné, kdybych si nic nemusel tisknout a vše bych měl v kapse na svém pda skrz internet podle potřeby :)

9 J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 27. července 2009 v 20:25 | Reagovat

Moc pěkný článek, dík! :) A hned jsem dostal na Koráby chuť a rovnou sur lie vlašák otevřel... ale nulašestku :o) A je to teda hodně zvláštní kousek...

10 Tom | E-mail | Web | 27. července 2009 v 23:05 | Reagovat

J.Č.: děkuji :)
A jak zvláštní nulašestka byla? Jak to tak vyznívá, tak podivně zvláštní :)

11 J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 28. července 2009 v 9:19 | Reagovat

[10]: Vlašák bych netipoval... odpity dvě sklenky, dneska budu pokračovat a uvidím, jak se víno rozvinulo. Zatím jsem stále na hraně mezi "zvláštní divně" a "zvláštní skvěle" :-D

12 Milena | E-mail | 15. ledna 2010 v 12:57 | Reagovat

ted jsem dostala pozvanku na degustaci Koraba z www.ano-vino.cz, tak jsem prohledala web a koukám, ze urcite pujdu, tesim se

13 Tom | E-mail | Web | 15. ledna 2010 v 13:09 | Reagovat

Milena: Tak určitě to stojí za to! Navíc je-li to ta degustace spojená s víny od Aberlů, pak to bude jistě paráda.

14 Milena | E-mail | 15. ledna 2010 v 20:32 | Reagovat

Jasně, to je ono. Můžu ti i přeposlat tu pozvánku ...

15 Tom | E-mail | Web | 15. ledna 2010 v 20:36 | Reagovat

Milena: Díky za nabídku, leč já to mám hódně z ruky a budu tak jenom fandit na dálku :)

16 Milena | E-mail | Web | 16. ledna 2010 v 12:09 | Reagovat

[15]:
:-)

17 LarryErake | E-mail | Web | 27. dubna 2017 v 19:33 | Reagovat

join the new social <a href=http://onlinecasinos-x.com>casino</a> guide

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama