KAŽDÝ PŘÍPADNÝ ČTENÁŘ NECHŤ BERE ZDEJŠÍ INFORMACE O VÍNĚ JAKO ČISTĚ MÉ SUBJEKTIVNÍ NÁZORY, DOJMY, CHUTĚ, atd. - SLOUŽÍ PŘEDEVŠÍM MNĚ.

Víno Matyšák s.r.o., Pezinok (SVK) - Alibernet, kabinet 2005

1. července 2009 v 16:46 | Tom |  vypito
pito 07/2009

Víno Matyšák založil Peter Matyšák již v roce 1989 (dle údaje na jejich webu, v logu mají letopočet 1991). Jedná se o rodinné vinařství se sídlem v Pezinoku, které se však do dnešní doby zvětšilo na dosti velkého producenta slovenských vín. Z počáteční roční produkce kolem 50.000 l má dnešní moderní provoz kapacitu úctyhodných 1.500.000 l, firma se rozrostla o hotel a provozované restaurace. Prozatím jsem jejich vína nevyhledával, ani jsem na ně nenarazil.



Alibernet je barvířka ukrajinského původu (Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon), kterou v Československu do zkoušek přihlásil Vilém Kraus a byla zapsána do SOK v roce 1975. Dobrý Alibernet potřebuje mimojiné dostatek slunce, proto jeho pěstování je více rozšířeno na jihu Slovenska než na Moravě, v Čechách není snad vůbec.

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde

Alibernet, kabinet 2005 byl dosti chválen na O víně v článku z 01/2008 "Pár mých postřehů z degustace slovenských vín", kde byl i naznačen dobrý potenciál do budoucna. Vyčkal jsem tedy až do dnes, abych toto víno ochutnal.
Hrozny pro výrobu tohoto vína vinařství dovezlo z Južnoslovenské oblasti, konkrétně z obce Moča, ležící na dunajské státní hranici v jednom z nejjižnějších slovenských území.


Barva je hodně tmavá, neprůhledně rudá. Výrazná vůně, dosti kabernetový projev s převládajícím černým rybízem a ostružinou, trocha zelených tónů. Po delší době a vymíchání se přidaly zajímavé kořenitě-bylinné tóny, avšak také nepříjemný zápach chlívku, který mne od ostatního ruší. Po delší době kroužení se lehce ztrácí a začíná se příjemně kombinovat ovocitost, koření, bylinky, s těžšími zemitými vůněmi. Chuť je plná, spíše ovocná s vyšší kyselinou a stále bytelným tříslem, v dlouhé dochuti mi nejprve zůstává ne úplně příjemná stopa jakoby nahnilého ovoce. Po delší době ve sklence se nepříjemné tóny jak ve vůni tak chuti malinko ztrácí a víno přeci jenom získává na zajímavosti. Víno mne tedy nejprve vůbec neoslovilo, pak se ale zlepšovalo. Buď to mohla být chyba lahve, nebo jsem si na tohle víno musel nejprve "naštelovat hubu" a zvyknout si :) Nijak ohromen jsem ale nebyl.





 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama