KAŽDÝ PŘÍPADNÝ ČTENÁŘ NECHŤ BERE ZDEJŠÍ INFORMACE O VÍNĚ JAKO ČISTĚ MÉ SUBJEKTIVNÍ NÁZORY, DOJMY, CHUTĚ, atd. - SLOUŽÍ PŘEDEVŠÍM MNĚ.

Bodegas Caro, Mendoza (ARG) - velké víno Argentiny

25. srpna 2009 v 6:27 | Tom |  vypito
pito 08/2009

Po nedávném požitku, který mi dopřála jedna argentinská směska, netrvalo dlouho a má ruka při výběru vína ze sklepa sáhla opět do těchto končin. Znovu tedy Argentina, znovu oblast Mendoza, znovu vinařství sídlící ve čtvrti města Mendozy, tentokráte však s názvem Godoy Cruz. Bodegas Caro vzniklo poměrně nedávno, v roce 1998, kdy se menší argentinské vinařství rodiny Catena spolčilo s francouzským kolosem Domaines Barons de Rothschild (Lafite). Obchodní nápad, podle mne vynikající, byl tento: francouzská strana dodá obrovské znalosti v oblasti pěstování hroznů, zejména odrůdy Cabernet Sauvignon, know-how výroby různých "směsek", ekonomické zázemí a samozřejmě velmi prestižní jméno. Argentinská strana dodá prvotřídní vinice a dlouholetou zkušenost s odrůdou Malbec. Z těchto dvou odrůd se totiž Caro skládá.



Směska je to s plus-mínus poměrem 70% Cabernet Sauvignon a 30% Malbec. První ročník 2000 byl vpuštěn do hrdel pijců v roce 2002 a hned od prvopočátku slavil po světě znatelné úspěchy. Robertem Parkerem je víno pravidelně hodnoceno 90-95 body. Od roku 2003 se začalo dělat také druhé víno s vyváženějším poměrem stejných odrůd pod názvem Amancaya.


Od počátku projektu byl hlavní důraz kladen na prvotřídní kvalitu vstupní suroviny, pěstovanou na těch nejlepších polohách. Z tohoto důvodu jsou hrozny z vlastních vinic rodiny Catena doplňovány z dalších špičkových vinic oblasti Mendoza, známých pro jejich vysocekvalitní Malbec, zvláště také starý Malbec.
Malbec pochází z vinic starých přes 30 let a ležících mezi 800 a 1.400 m n.m. v regionech Vistalba, La Consulta, Tupungato a Agrelo. Cabernet Sauvignon je z vinohradů starých přes 20 let z nadmořské výšky 950 až 1.150 m n.m. v regionech Agrelo a La Consulta.

Výrobní sídlo Bodegas Caro je v renovované budově z roku 1884. Zde jsou ručně sklizené hrozny před odzrněním probírány, po zpracování zraje každý ročník vína 18 měsíců ve francouzských dubových sudech, vždy ze 60% nových. Ročně se v průměru vyrobí 5.000 cases, předpokládám tedy 60.000 lahví tohoto vína, což mi nepřijde jako velký objem. Dovozce má nyní na webu nabídku ročníku 2003 s cenou kolem 1.200,- CZK.

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde

Caro 2002
Informace týkající se ročníku z webu výrobce: "2002 was an excellent year climatically in Mendoza between veraison and harvest time. Dry winter, sunny during summer, short storms in February but without consequences for the grapes. Beautiful dark colour. Strong nose, nicely grilled with vanilla, raspberry and black cherry aromas. In the mouth, it is fruity, dense, and has a long finish combining great freshness and fine tension. A rich and balanced wine with mature and gorgeous tannins."
Barva je neprůhledná, taková směs rudé a tmavě hnědé. Víno na skle mostuje, stéká velmi pomalinku, místy mi to přijde spíše jako nějaký gelový povlak na skle :) Víno není úplně čiré, ta jeho "kalnost" ještě více dodává na pocitu hutnosti.
Vůni jsem ucítil už při vytahování korku (který se mi mimochodem zhruba v jedné třetině rozlomil) a hodně mě to překvapilo. Takhle čistou vůni jsem z korku snad nikdy nevnímal. Potom si jí již ale užívám ve skle. A že je co si užívat! Je obrovsky intenzivní, nedá se snad ani nasát naplno, pak už je toho na můj nos a dutiny až moc. Je to směs, která mi dohromady připomíná jeden vjem - vyzrálost. Všechno se tak mísí dokupy, černé bobulové ovoce i třešně v přezrálém stavu, sladce působící dřevěné tóny, pár drobků čokolády. Vůně se hodně mění podle toho, kdy ke sklence čuchám - pokud je víno delší dobu v klidu a nehýbe se s ním, vítězí ovoce a sladší tóny, pokud víno vymíchám a hned přičichnu, cítím spíše kůži, pepř a další koření, zemitost. Oboje varianty a hlavně jejich prolínání je perfektní sledovat a užívat si je. Navíc nejde o to, že by jedna strana přehrála druhou, vždy působí hodně vyváženě a tak nějak "samozřejmě".
V puse je to naprostá bomba :) Opět neuvěřitelně intenzivní, přitom harmonické, nenásilné. Záplava všech těch vjemů z vůně, opět v prolínajícím se stadiu. Alkohol 14% vůbec nevadí, naopak mi přijde, že řádně podporuje konec chuti a dochuť a láká spolu s ovocem k dalšímu napití. Třísloviny jsou skvěle "zadělané", jakoby o sobě nedávají vůbec znát, až když člověka napadne, zda už snad nejsou někde fuč a více se na ně zasoustředí, pak projeví přirozenou krásu. Z prázdné sklenice se dlouho line moc příjemná marmeládová ovocitost. Jo, tohle víno si lze skvěle užívat hóóódně dlouho :)

následující obrázky jsou z webu výrobce


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 25. srpna 2009 v 9:34 | Reagovat

Naprosto chápu ty body od Parkera, tohle je dle popisu přestě ten supermoderní přezrálý explozivní styl, který často (a nejen on) vyzdvihuje :) Mohla to být zajímavá zkušenost, i když tedy za dvanáct stovek si ji asi nechám utéct :o)

2 Tom | E-mail | Web | 25. srpna 2009 v 19:06 | Reagovat

J.Č.: Zkušenost určitě zajímavá. Je pravda, že peněz je to skutečně hodně a také bych si lahev nekoupil, což jsem naštěstí nemusel :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama