KAŽDÝ PŘÍPADNÝ ČTENÁŘ NECHŤ BERE ZDEJŠÍ INFORMACE O VÍNĚ JAKO ČISTĚ MÉ SUBJEKTIVNÍ NÁZORY, DOJMY, CHUTĚ, atd. - SLOUŽÍ PŘEDEVŠÍM MNĚ.

Dvě krásná vína od Weingut Christian Fischer, Sooss (AUT)

19. srpna 2009 v 0:32 | Tom |  vypito
pito 08/2009

Tahle dvě vína jsem dostal k posledním Vánocům. Hned jsem na ně byl zvědavý, ale nějak jsem se k nim dostal až o osm měsíců později...
Zvědavý jsem na ně byl hned z několika důvodů - slyšel jsem na ně chválu, nikdy jsem nepil vína z této oblasti a nikdy jsem také neochutnal víno z odrůd, z kterých je bílé víno této dvojice.



Weingut Christian Fischer sídlí v městečku Sooss, zhruba 50km jižně od Vídně. Rodina i celý vinařský provoz existují v dá se říci "rodovém" domě - rod Fischerů totiž na stejném místě žije již od roku 1662, to je nádhera! Po vinném vzdělání se Christian Fischer přidal k otci vinaři, aby tak od roku 1983 převzal otěže celého podniku do vlastních rukou. A poněvadž je "zasažen" víny z Bordeaux, specializuje se na výrobu a propagaci červených vín.

Veškeré viniční plochy, o rozloze 17 ha, má na jihovýchodním svahu kopce "Soosser Lindkogel", který je zasazen do oblasti Vídeňských lesů. Celý tento kopec je z vápence a lehce pokryt úrodnou hnědozemí. Zaměření na červená vína odpovídá i odrůdové složení na vinici: Zw 25,5%, MP 21,5%, CS 9,6%, VZ 8%, PN 7,7%, PB 6,8%, Me 5,3%, Nb 4,8%, RR 4,5%, Ch 3,4% a zbytek 2,9% tvoří různé odrůdy s malou výsadbou.
Z těchto všech odrůd vyrábí vinařství hlavní dvě řady - Classic zrající v nerezu a Premium se zráním v sudech.

(jiná podrobnější mapa zde)

Oblast původu vína je Thermenregion, v níž se réva pěstuje nepřetržitě již přes 2.000 let. Není to příliš velké území mezi městy Wien a Wiener Neustadt s rozlohou viničních ploch kolem 2.500 ha, kde již zmiňované Vídeňské lesy a podhůří Alp brání většímu přílivu chladného vzduchu od severozápadu, což samozřejmě révě svědčí. Klima se značí horkých létem, suchým podzimem a průměrným ročním slunečním svitem s délkou 1.800 hodin. Vane zde téměř stálý mírný teplý větřík, který úspěšně a rychle osušuje vlhké hrozny (třeba po dešti), ty jsou tak více "přírodně" chráněné proti různým chorobám. Oblast získala jméno po sirných termálních pramenech tehdy římského města Aquae, dnes Baden.
V severní "polovině" oblasti tvoří půdu převážně vlhká jílovitá zem a to vytváří vhodné podmínky zejména pro výrobu bílých vín. V jižní (větší) části pak převládá vápencové podloží se štěrkopískem, a to zase dává více vyniknout robustním vínům červeným.

Nachází se zde také dvě "domorodé" odrůdy, které nejsou k vidění téměř nikde jinde a z nichž zde vzniká "krajová specialita", cuvée Spätrot-Rotgipfler:
Zierfandler je někdy nazýván také Spätrot, neboť bobule začínají červenat až těsně před sklizní. Původ není zcela jasný, některé prameny uvádí, že je to semenáč Veltlínského červeného, jiné zase možné křížení Veltlínského červeného s Tramínem. V roce 2005 bylo v Rakousku 98 ha této odrůdy, z toho 85 ha v Thermenregionu. Trošek se také pěstuje v Maďarsku s názvem Cirfandli a ve Slovinsku jako Zerjavina. Odrůdové víno by mělo být lehké, s výrazným květinovým aromatem a jemnou kyselinkou.
Rotgipfler se dříve pěstoval i na Moravě pod stejným významovým názvem, tedy Červenošpičák (vrcholky letorostů jsou totiž zbarveny do červena). V Rakousku bylo v roce 1999 vysázeno 118 ha této odrůdy, většina opět v Thermenregionu. Vína zde vyráběná mají chráněný název Gumpoldskirchener Königwein. Odrůdové víno by mělo obsahovat vyzrálé tóny až do lesního medu a hrozinek, přitom s dostatečnou kyselinkou.


Spätrot-Rotgipfler "Cuvée Tradition" CLASSIC 2007
Je to ta zmiňovaná "krajová specialita", neboť tahle směska se nedělá nikde jinde. Odrůdové složení je půl na půl, tudíž 50% Zierfandler + 50% Rotgipfler. Ručně sbírané hrozny pochází z révy ve stáří 25-28 let, cukernatost byla 19,5 °KMW (Klosterneuburger Mostwaage), což lze zatřídit jako Spätlese. Analytika: alk. 12,5%, zbyt.cukr 3,0 g/l a kyseliny 6,1 g/l.
Barva je celkem výrazně zlatavá s hezkou jiskrou. Vůně mě oslovila hned na první přivonění. Zajímavá směsice dvou "protichůdných" tónů - na jedné straně hodně vyzrálé hrozny s medovými tóny, zralé ovoce, bylinky vs. na druhé straně ohromně šťavnaté, citrusové, pikantní, kořenité tóny a něco pro mne neznámého. Dočetl jsem se, že v této směsce se často objevují asparagusové vůně, třeba je to ono :) V chuti se to celé opakuje, což mě dosti baví. Opět se zde mísí vyzrálé těžší prvky s říznou kyselinkou, lehkou pepřnatostí, sem tam zeleným jablkem. Při polykání a v dochuti hraje prim taková specifická hořčina, která doplněná jakýmsi ovocně-kořenitým projevem zůstává hodně dlouho. Chvíli víno působí do sladka, pak se zase na chvíli vyloupne bytelná kyselinka a je z toho výborný osvěžovač, za chvíli se víno tváří jako výluh z bylin a minerálů, pak zase ovocná šťáva s jadýrkovou hořčinou. Perfektní proměny, kterými se lze pěkně dlouho bavit. Perfektně se pije, když někde něco na sebe začne strhávat pozornost, vůbec to přitom z celkového projevu nevyčuhuje a skvěle to se zbylým ladí. Není to víno, které člověka nutí stále nad ním přemýšlet a dumat, tak nějak mu samo evidentně nabízí, co právě teď má cítit a chutnat :) Tím se stává nenáročným, přesto skvěle bavícím a výborně pitným mokem.

Cabernet Merlot PREMIUM 2005
Odrůdové složení jest 70% Cabernet Sauvignon + 30% Merlot. Hrozny z révy staré 23 let byly ručně sbírané při cukernatosti 21 °KMW (lze zatřídit jako Auslese). Fermentace probíhala po 19 dnů v nerezovém tanku, malolaktika a následné zrání vína se dělo v nových sudech barrique po dobu 18 měsíců. Alk. je 12,5%.
Barva je zcela neprůhledná s fialovým okrajem. Vůně = nádhera. Snad se mi ani nechce zapisovat, jen sedět a čuchat :) Vůně je prostě ohromně intenzivní, bytelně plná, přesto nádherně elegantní. Je cítit její síla, perfektní sud, tmavé lesní ovoce, na pozadí i něco čokolády a trošička mentolu. Postupem času nabývá ještě větší mohutnost ruku v ruce se zvětšující se zemitostí, přičemž ale nic z předešlého z vůně nemizí. V chuti člověka nenechává na pochybách, že pije "poctivé" víno. Stále ještě bytelná tříslovina s lehce vysoušecími účinky naznačuje další mnohaleté bezproblémové zrání v lahvi. Na taniny se nabaluje ovoce, dřevo, prach, alkohol, koření, kouřovina. Líbí se mi trefný popis pana vinaře: "An unbeatable combination - spicy Cabernet Sauvignon and fruity Merlot". Opět se nejedná o žádné těžké monstrum, ale skvěle pitelné, plné, bavící víno, které je zážitek jen tak pít.

Perfektní chvíle s těmito dvěmi rakouskými víny!

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 19. srpna 2009 v 9:03 | Reagovat

Zajímavé, díky za pěkně poskládané informace :) Víno z téhle oblasti jsem snad ještě nikdy nepil :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama