KAŽDÝ PŘÍPADNÝ ČTENÁŘ NECHŤ BERE ZDEJŠÍ INFORMACE O VÍNĚ JAKO ČISTĚ MÉ SUBJEKTIVNÍ NÁZORY, DOJMY, CHUTĚ, atd. - SLOUŽÍ PŘEDEVŠÍM MNĚ.

Skorochianti a jeho moravská náhrada

27. srpna 2009 v 16:44 | Tom |  vypito
pito 08/2009

Tento týden napsal pan Sklenička italský článek, v němž se zmiňuje také o Chianti Classico a trochu "kacířsky" polemizuje nad tím, zda "není lepší mladičké vodové Chianti (k vypití do dalších vánoc po sklizni) než nabušené, opulentní, ale jaksi nudné Chianti Classico". To mi nedalo a přestože nemám tahle vína až tolik přepitá, zavzpomínal jsem na mnou poslední pité Chianti Classico. Tedy zavzpomínal - přečetl jsem si mé vyhodnocení. Podle tohoto vína bych tedy se Skleničkovým vyjádřením nesouhlasil, napadlo mne však, že se pustím do další butylky, abych můj názor potvrdil či abych dal, třeba i částečně, za pravdu jemu. Ze sklepa jsem si donesl lahev "Vigneti La Selvanella" Chianti Classico Riserva 2003 DOCG z dílny známého toskánského vinařství Fattorie Melini. Lahev jsem musel omýt, neb byla jakási zadělaná delším ležením ve sklepě, a při čekání na oschnutí jsem se ještě podíval, možná naštěstí, na web vinařství sem. U ročníku 2003 zde totiž uvádějí v kolonce Optimum keeping hodnotu 10-12 let a já nemám důvod jim nevěřit a budu doufat, že se to vyplatí :) Proto lahev putovala na dalších pár let zpět do sklepa, odkud jsem vytáhl moravského náhradníka, a to ze zcela jiného soudku...


VINSELEKT MICHLOVSKÝ a.s., Rakvice - Rulandské modré, pozdní sběr 2006, suché
Hrozny se zrodily v obci Perná na tamní trati Purmice. Analytika jest: alk. 13%, zbyt.cukr 2,1 g/l, kyseliny 5,0 g/l a extrakt 25,5 g/l. Víno bylo zařazeno do Salonu vín ČR 2008, z jehož brožury přikládám níže další informace.
Barva typická odrůdová, nijak tmavá. Vůně dosti příjemná, z oficiálního popisu se ztotožňuji s višňovými povidly, navíc přidávám sušené švestky. Jsou to vyzrálé tóny, leč nechybí jim určitá šťavnatost a vybízivost k pití. Po delším vymíchání se objevuje zemitost, trocha kůže, v další sklence i náznak chlívku - po tomhle tam na začátku nebyla ani stopa. Jako celek na mne vůně působí příjemně, líbí se mi. V puse mě víno překvapuje takovou štiplavostí (že by alkohol?), tříslovina je hodně zahlazená a téměř jí nevnímám. Směs různých chutí mi příliš na jazyku nesedí, není to až tak slibné, jak se tvářila vůně. Víno mi přijde prázdnější, v dochuti myslím stopa zelenějších tónů. Po delším přemýšlení, jaký to vjem se mi to objevuje jak ve vůni, tak chuti, přicházím na to, že je to jemný "sklepní" závan, prázdný sud po červeném víně apod. Víno pitné, chutné, leč nenabídlo mi nic navíc. S touhle definicí obsaženou v poslední větě jsem se u "salonních" vín setkal už poněkolikáté...

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama