KAŽDÝ PŘÍPADNÝ ČTENÁŘ NECHŤ BERE ZDEJŠÍ INFORMACE O VÍNĚ JAKO ČISTĚ MÉ SUBJEKTIVNÍ NÁZORY, DOJMY, CHUTĚ, atd. - SLOUŽÍ PŘEDEVŠÍM MNĚ.

Vinařství Petr Tomčala, Kobylí - Sauvignon, výběr z hroznů 2008

12. srpna 2009 v 7:25 | Tom |  vypito
pito 08/2009

Vína menšího kobylského vinaře Petra Tomčaly trochu znám. Jednak z místního mejtského Kobylského vinného sklepa, kde na ně lze narazit, nebo také z pár akcí pořádaných majitelem tohoto zařízení, kdy sezve do jinak "nevinného" regionu kobylské vinaře, aby přímo na místě předvedli jejich výtvory, za což si zaslouží velký dík! Na podobných akcích jsem měl možnost celkem dlouze a příjemně si popovídat se starým panem vinařem Tomčalou, na další akci s jeho mladou a velmi sympatickou dcerou, která se stará ve vinařství hlavně o prodej a marketing. Obecně jsou pro mne jejich vína z těch rozhodně lepších, které jsem měl možnost z Kobylí chutnat (a bylo jich už dost). Ve většině odhaluji takový specifický "štych" rukopisu vinaře, který mi v některém víně sedí více, v některém méně. Když tak nad tím přemýšlím, tenhle Sauvignon byl asi prvním, kde jsem tento rys nepostřehl, zřejmě proto, že jej přebila jiná, velmi intenzivní, vůně.



Tuto lahev donesli Evas s P. pro druhý večer zcela povedeného RVíkendu, kdy jsme po opětovném přechutnání zbytků vlašáků začali sahat po různých lahvích, a to stylem "kdo co dodal" bez nějakého tematického zaměření. Možná tohle víno bylo z určitého hlediska tím vůbec nejkontroverznějším za celý víkend, neb jeho intenzitou logicky rozdělilo skupinu na příznivce a nepříznivce - záměrně nepíšu odpůrce, poněvadž to zas tak vyhraněné nebylo :)

Sauvignon, výběr z hroznů 2008, suché
Hrozny pochází z kobylské trati Padělky. Je to zástupce Sauvignonů "uhnutých" hodně kopřivovým směrem. Ve vůni hned na první přivonění jsou kopřivy velmi intenzivní a ke slovu snad nepustí nic jiného, možná ještě trochu zelených tónů. Pro někoho právě nic příjemného, padala slova "nečuchat, jenom pít". I když nejsem příznivcem za každou cenu kopřivových Sauvignonů, u tohoto vína se mi to ale dost líbí a tak nějak se mi to k jeho celkovému výrazu hodí. V plné extraktivní chuti se kopřivy malinko překryjí, nicméně i zde o sobě dávají stále vědět. Celé to působí hodně šťavnatě, svěže, pikantně, dobře sladěně. Konec chuti není úplně suchý, je znát vyšší extrakt i alkohol (13%). Pro mne rozhodně hodně příjemné pití.
Od některých spolupijců padaly ještě vjemy á la Kofila, a to jak ve vůni tak chuti. Tu já jsem tam hledal marně, zřejmě jsem jí už dlouho neměl :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Evas | E-mail | 12. srpna 2009 v 9:42 | Reagovat

Jsme rádi, že to nebyl propadák :-) Tu kofilu identifikovala H. a musím říct, že to bylo přesné. Tedy ve vůni. Lehounké "šmrncnutí" kopřivou mám u sauvignonů ráda, je-li jen doplňkem spíše těch broskvových či angreštových vůní, P. má rád oba typy a ocení i velmi vysokou koncentraci kopřiv. Takže byl spokojen. Já bych přece jen uvítala ty zelené projevy o něco méně výrazné.

Kobylský vinný sklep v Mýtě je chvályhodná instituce :-) Moc se nám tam líbilo.

2 Tom | E-mail | Web | 12. srpna 2009 v 9:47 | Reagovat

Evas: Tak to vypadá, že pro 2 z 5 byly kopřivy fajn, pro zbytek už moc. Mne to docela překvapilo, neb jak jsem myslím i říkal přímo na místě, v Sg spíše vychutnávám angrešty, rybízy a spol., ale k tomuhle vínu mi ta megakopřiva prostě sedla :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama