KAŽDÝ PŘÍPADNÝ ČTENÁŘ NECHŤ BERE ZDEJŠÍ INFORMACE O VÍNĚ JAKO ČISTĚ MÉ SUBJEKTIVNÍ NÁZORY, DOJMY, CHUTĚ, atd. - SLOUŽÍ PŘEDEVŠÍM MNĚ.

Le G de Château Guiraud 2008, Sauternes (FRA)

1. září 2009 v 6:51 | Tom |  vypito
pito 08/2009

O tomto víně jsem doposud pouze četl, a to hodně zajímavých věcí. Například Jižní svah psal o ročníku 2007, kde uvádí i spoustu podrobnějších informací o vinařství a víně a já je tedy nebudu detailně vypisovat, tak i o tomto ročníku 2008. Pan Sklenička má zase zkušenost z ročníkem 2006. Proto bylo víno jedno z těch, která jsem zakoupil v letošní kampani en primeur u Tomáše Domince, který jej popsal takto: "Suché bílé G de Guiraud už u nás v uplynulých letech okouzlilo nejednu dámu (a získalo si respekt mnohého gentlemana). Aromaticky zcela osobité (květy, exotické ovoce...), chuťově plné, přitom však svěží a příjemné. K mání bude podstatně dříve, než ostatní vína". A jelikož tyhle butylky uvolňuje výrobce již počátkem následujícího léta po sklizni, měl jsem doma dvě už začátkem sprna. Po doporučení Jižního svaha, že mám jednu zvládnout koncem léta a jednu uložit na příští rok, jsem přesně tak udělal :)

(zvětšit) - zadní etiketa zde


Château Guiraud patří k "oporám" Sauternes (mapa Bordeaux). Popis vinařství je k mání na webu výrobce (jsou tam i nádherné detailní fotky botrytických hroznů), či obsažně v angličtině na stránkách Winedoctor. Zapíšu si jen ve zkratce - v roce 1766 zakoupil Pierre Guiraud předchůdce tohoto vinařství s názvem Le Maison Noble du Bayle. Vinařství se dařilo a tak v roce 1855 bylo zařazeno mezi First Growths při Bordeaux Wine Official Classification. Od roku 2006 má château lehce benzinový nádech, neboť spolu s třemi vinařemi jej vlastní člen vedení "rodinné" společnosti stejného názvu - Robert Peugeot.

G de Guiraud sestává se ze dvou odrůd - 70% Sauvignon + 30% Sémillon. Zpracování je ve zkratce takovéto: ručně sbírané hrozny týmem 120 lidí, kteří čekají na to správné ráno, až hrozny oschnou a přijde povel > čtrnáctidenní kvašení v dubových sudech > zrání 6-9 měsíců v sudech s promícháváním kalů. Detailněji viz technical sheet. Líbí se mi poznámka výrobce k přirozenému úbytku vína ze sudů: "Each barrels drinks between 6 to 7 litres."

K následnému chutnání vína jsem zvolil francouzskou muziku. A to hned ze dvou důvodů: francouzské víno + francouzská hudba, to by mohlo fungovat (a taky že ano), a také proto, že francouzskému zpěvu téměř nerozumím a tudíž mě od vína neruší :) Přesto mě dokáže fascinovat! A poněvadž podle mne je to víno dvou různých povah, poslouchal jsem jemnou Mireille Mathieu (třeba toto) a drsnější Patricii Kaas (třeba toto). No a nakonec jsem to zakončil filmem La Môme, na kterém jsem byl dvakrát v Lucerně (kde se také kousek natáčel) a stejně se na něj nemůžu vynadívat...

Světle slámová barva. Víno mám ze začátku více vychlazené, vůně je tak méně intenzivní a projevuje se spíše svěžejšími tóny a výraznější mineralitou. Při postupném oteplování více a více vylézají sladší ovocnější tóny, směřující někam ke grepu a liči, avšak také k méně vzdáleným netropům - broskve, sem tam meruňky. Doplněné je to kvetoucími tóny, na stále minerálním pozadí s jistotou poznávám nepříliš zralý angrešt. Dost měsíců v sudu se nijak podstatně neprojevuje.
Chuť je výborně suchá s hodně šťavnatou kyselinkou. Opět nějaké tropicky znějící ovoce, pikantní mineralita, v dochuti zakončená docela výraznou citrusovou hořčinou (chce to hlídat vychlazení, při vyšších teplotách hořčina už nepříjemně vystupuje). Alk. 13% není vůbec znát.
Nejde o žádné nabušené víno, u kterého by člověk delší dobu hloubal. Všechno je mu tak nějak samo nabízeno, vjemy se porůznu prolínají, přitom se nepřekřikují. Je to spíše nenáročný, perfektně pitný společník na dlouhou dobu. Pije se skutečně samo, jeden člověk nemá problém vypít celou lahev sám "na posezení" :)




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sklenička | E-mail | Web | 1. září 2009 v 23:49 | Reagovat

To budu muset vyzkoušet: francouzská vína + francouzskou muziku. Třeba se tak konečně naučím něco francouzsky! (Jen aby mě francouzština ráno neopustila s vystřízlivěním.)

2 Tom | E-mail | Web | 2. září 2009 v 7:30 | Reagovat

:) No bylo by zajímavý vysledovat, zda třeba se stoupajícím objemem francouzského vína v těle se nezvyšuje umění domluvit se francouzsky!

3 Dale | E-mail | Web | 1. října 2011 v 22:03 | Reagovat

Souhlas

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama