KAŽDÝ PŘÍPADNÝ ČTENÁŘ NECHŤ BERE ZDEJŠÍ INFORMACE O VÍNĚ JAKO ČISTĚ MÉ SUBJEKTIVNÍ NÁZORY, DOJMY, CHUTĚ, atd. - SLOUŽÍ PŘEDEVŠÍM MNĚ.

Teliani Valley PLC, Telavi (GEO) - Mukuzani Old Kolkheti 2005

9. září 2009 v 7:44 | Tom |  vypito
pito 09/2009

Po rumunské, alžírské a bulharské zastávce končím moji pouť "méně tradičními" (tedy pouze z pohledu českého trhu) vinnými oblastmi v té zřejmě nejstarší - v Gruzii, kolébce vinné révy. Vědecké bádání 10 nalezených zrnek vinné révy prokázalo, že pocházejí ze 6. až 7. tisíciletí př.n.l., hlavně však, že se jedná o Vitis vinifera sativa, tudíž révu pěstovanou. Dobře zpracované podrobné informace o gruzínské vinné historii, oblastech atd. lze najít zde (našel jsem i zajímavý anglicky psaný blog o tamních vínech). V Gruzii je známo téměř 500 původních odrůd, z nichž 38 je uzákoněno pro oficiální výrobu vína!



Gruzie, o níž panují dohady, zda je evropskou či již asijskou republikou, je dosti hornatá země rozlohou o málo menší než ta naše (mapa). Dosahuje však velkého vertikálního rozpětí, a to od nuly na břehu Černého moře až po pětitisícový kavkazský vrchol. Vinně se dělí na 5 zón (dále subzóny a mikrozóny), viz tato mapa. Mě zajímá ta nejvýchodnější a nejznámější - Kakheti (po našem Kachetie). Dle údaje z roku 2001 zde bylo přes 44.000 ha vinic, což činilo 63% veškerých viničních ploch v zemi. Klima je zde mírné až subtropické vlhké kontinentální, území je chráněno vysokými horami všude okolo před nějakými drsnějšími vlivy. Podél zdejších dvou řek jsou ve výškách 200 - 1.000 m n. m. stepní planiny doplněné vysokými lesy. Právě v říčních nížinách a těchto planinách se réva pěstuje.

Teliani Valley PLC (web dosti povedený) je zřejmě největším gruzínským výrobcem vína působícím v "krajském" městě Telavi, sídlícím v metropoli Tbilisi. Založení této společnosti se datuje do nedávného roku 1997, kdy však navázala na historii mnohem staršího producenta Teliani Winery of Vintage Wines z roku 1954. Nejpodstatnější událostí pro tuto společnost bylo v roce 2004 získání finančních prostředků od evropské banky EBRD, za něž postavili nové vinařství, nakoupili technologie a vysadili vinice v nejlepších mikrozónách. O rok později otevřeli první gruzínskou "School of Sommeliers", v současné době kromě vína vyrábějí také brandy Le Caucase (Kavkaz) a jako první v zemi dělají vlastní sudy na zrání vína.

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde

Mukuzani Old Kolkheti 2005
Víno pochází z odrůdy Saperavi, ze které se v této oblasti dělá vícero provedení: vína s odrůdovým názvem Saperavi zrají 1 rok v sudech, Kindzmarauli je polosladké víno zrající 2 roky a mé Mukuzani je v sudech 3 a více let. Název odrůdy je odvozen od velmi tmavých slupek hroznů a je to základní a nejdůležitější gruzínská odrůda, u které se uvádí její vhodnost pro archivaci i více než 50 let.
Barva je neprůhledná, temně rudá, okraje do světlejší fialové. Vůně je na první přivonění těžká, směs černého lesního ovoce a docela výrazné kůže. Po vymíchání zůstává ovoce hodně v pozadí a vyhrává až taková chlívková animálnost, o které přemýšlím, zda je ještě zajímavá, nebo na mne už moc. Když už se přikláním k variantě nedobré, tak se odněkud přeci jen vyloupnou ovocné tóny, jejichž směs s těmi živočišnými se mi líbí. Navíc při větším prodýchnutí vína je poměr sil vyrovnaný, chce to opravdu řádně vymíchat ve sklence (karafovat jsem nezkoušel). V chuti se tahle kombinace přeci jen posouvá více k ovocnému projevu opět černého lesního ovoce a černého rybízu, podporovanému silnou tříslovinou, trochou dřeva, v závěru i nějakým tím toastem. Je to hodně svérázné víno, které podle mne neosloví moc pijců. Mně se přesto zdá svým způsobem zajímavé, a to i při delším pití. Líbí se mi, chvílemi dosti.
Tím více v kombinaci s gruzínskou kulturou na YouTube. Zajímavá hudba a hlavně zajímavé kousky tanečníků - kupříkladu zde (tyhle 3min40s myslím stojí za shlédnutí).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama