KAŽDÝ PŘÍPADNÝ ČTENÁŘ NECHŤ BERE ZDEJŠÍ INFORMACE O VÍNĚ JAKO ČISTĚ MÉ SUBJEKTIVNÍ NÁZORY, DOJMY, CHUTĚ, atd. - SLOUŽÍ PŘEDEVŠÍM MNĚ.

Čtyři dozvuky Neuburského víkendu

13. října 2009 v 0:10 | Tom |  vypito
Na závěr prvního večera a velkou část druhého večera Neuburského víkendu jsme popili i jiná vína nežli najburky. Pro zapsání jsem vybral čtyři kousky (dva bílé a dva červené), které mi přišly nejvíce zajímavé a zde zaznamenáníhodné.



Sepp Moser z Rohrendorfu vínu myslím trochu rozumí :) Lahev nesoucí označení SEPP Grüner Veltliner 2008 Organic dovezl Vinný pavouk nejprve k sobě domů z jeho Cyklotoulek po Wachau a následně do Mejta. Vinařství Seppa Mosera, který řízení provozu již předal synovi Nikolausovi, bylo založeno v roce 1987 a nyní hospodaří na 51 ha vlastních vinic - 24 ha v Rohrendorfu (oblast Kremstal) a 27 ha v Apetlonu (oblast Neusiedlersee) - mapa oblastí. O kvalitách vinařství svědčí i to, že sedm let po založení získalo ocenění "Vinař roku 1994".

V Rakousku je systém bio certifikace o pořádný kus dál než u nás a tohle vinařství jej po "období adaptace" získalo právě v roce 2008, tzn. tahle sklizeň je jejich první s možností chlubení se pojmem made with organic grapes. V současnosti se tedy pyšní známkou Austria Bio Garantie, na lahvích ročníku 2009 by dle údajů z webu měli používat též biodynamické Demeter logo.

Analytika vína jest alk. 12,5%, zbyt.cukr 2,9 g/l a kyseliny 5,6 g/l.
Zlatavá až nahnědlá barva. Štiplavý projev vůně, mocná kořenitost, bylinky, květiny, jemný pepřík, zelené jablko, hrušky, takový řízný přírodní projev, který se mi moc líbí také v chuti, jež působí o něco těžším dojmem nežli vůně. Ve fajn dochuti se přidává jemná hořčina. Hodně pitné víno, které je i po dvou dnech od otevření stále zábavně živé!

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde





Z bořetického vinařství Jedlička & Novák jsme při akci přechutnali dva najburky, které však vůbec nepřesvědčily. Mnohem zajímavější bylo Rulandské bílé, kabinet 2007 (Bořetice / Terasy). Tento pinot jsem chutnal přímo ve vinařství v 09/2008, kde mne hodně zaujal. Je totiž zcela netradiční. A to tím, že hrozny tehdá výborně vyzrávaly, měly prý našlápnuto na VZH a byly napadeny ušlechtilou plísní. Těsně před sklizní (06.11.2007) se však zhoršilo počasí natolik, že hrozny nakonec nedozrály, což však způsobilo hodně netradiční kombinaci kabinetního svěžího vína s botrytickým projevem.

Analytika: alk. 11%, zbyt.cukr 3,8 g/l a kyseliny 5,7 g/l.
Vůně působí sladce botryticky, přitom v kombinaci se svěžím a pikantním dojmem, vlašskými ořechy, chlebovinkou. Stejně tak v chuti, což je velmi zajímavá a netradiční kombinace těžké vůně a svěží chuti. Nepůsobí příliš harmonicky a elegantně (v těle vína chybí extrakt), beru to skutečně jako dosti nevšední zajímavost.

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde




A ještě jednou pánové "kapitalista" Jedlička & "vinař" Novák, nyní s André, pozdní sběr 2007 (Bořetice / Kraví hora). Z vícero přepitých vín mě více zaujala právě jejich červená (např. zde či zde).

Analytika: alk. 12,5%, zbyt.cukr 1,5 g/l a kyseliny 5,5 g/l.

Dosti příjemná vůně do černého lesního ovoce, zejména ostružin a borůvek s lžičkou marmelády, to vše zalité smetanou s přisypáním trochy hlíny a jehličí. V chuti celkem uhlazené, i když s lehce "zelenějším" projevem. Vůně se mi vyzrálostí přeci jen líbí více než chuť. Hezké víno, do nějaké výraznější euforie mě ale nedostává.

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde







Nu a nakonec vynikající víno za malý peníz: Dornfelder, jakostní 2007 (Hostěradice / Volné pole) od ZNOVÍNU ZNOJMO a.s. Přivezl jej opět Vinný pavouk, který s ním měl dobrou zkušenost z dřívějška.

Analytika: alk. 12,5%, zbyt.cukr 2,9 g/l, kyseliny 4,9 g/l a extrakt 26,4 g/l.

Tohle víno je zařazeno do Salonu vín ČR 2009.

Víno na skle poctivě mostuje. Plná extraktivní vůně nabitá ovocem, zajímavou živočišností a kořením. V chuti se s bytelnou tříslovinou na pozadí prolínají vjemy vyzrálých hroznů, zemitosti, kůže, kouřovinky. Skutečně hodně zajímavé vrstevnaté víno za výbornou cenu. Mohlo by být dosti zajímavé uložit jej na roky příští.

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel | E-mail | 13. října 2009 v 12:36 | Reagovat

Ten dornfelder jsem koupil vloni a za 90,- Kč to určitě stálo. Výborná jakostka. Tak by měl, podle mě, dornfelder vypadat. Trocha borůvek, čokolády, snítka máty.

2 Tom | E-mail | Web | 13. října 2009 v 12:42 | Reagovat

Karel: Přesně tak! A možná by mohl být ještě lepší tak za dva roky.

3 Karel | E-mail | 14. října 2009 v 8:40 | Reagovat

To chce vyzkoušet.Slyšel jsem, že není dobrý na archivaci. Proto mám na zkoušku dvě láhve 2007 PS od kamaráda vinaře ve sklepě a čekám, co se s ním stane

4 Martin S. / Vinný Pavouk | E-mail | Web | 14. října 2009 v 9:37 | Reagovat

Karton mam ulozen a postupne budu zkouset, takze za dva roky Vam panove reknu :o)

5 Tom | E-mail | Web | 14. října 2009 v 9:38 | Reagovat

Karel: Pochopil jsem správně, že by Dornfelder obecně jako odrůda neměl být vhodný k archivaci? Nu, zrovna tenhle kousek se mi jeví jako velmi vhodný. I když záleží, co si kdo představ pod slovem archivace - někdo 2 roky, někdo více než 10 let :)

6 Tom | E-mail | Web | 14. října 2009 v 9:40 | Reagovat

Vinný pavouk: To bych Tě, bude-li to možné, o jednu butylku poprosil. Šlo by? A koukal jsem na anlytiky ročníku 2008 a vypadá též hodně zajímavě. Nebudeš jej taky brát?

7 Karel | E-mail | 14. října 2009 v 12:46 | Reagovat

[5]: Slyšel jsem to o odrůdě, ale jen při různých degustacích ve sklepě nebo na koštech. Dva roky není archivace, to by se vína pro archivaci měla teprve začít láhvovat. Aspoň 5-10 let

8 Martin S. / Vinný Pavouk | E-mail | Web | 14. října 2009 v 14:31 | Reagovat

Dornfelder obecne neni povazovan za odrudu vhodnou k archivaci, vetsinou se pije jako mlade svezi vino.
tato sarze je ale tak zajimave plna, ze jsem zvedav co to vydrzi a co z toho bude - takze za pulroku zkusime dalsi lahev :) nakonec tento experiment zase az tolik penez nestoji ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama