KAŽDÝ PŘÍPADNÝ ČTENÁŘ NECHŤ BERE ZDEJŠÍ INFORMACE O VÍNĚ JAKO ČISTĚ MÉ SUBJEKTIVNÍ NÁZORY, DOJMY, CHUTĚ, atd. - SLOUŽÍ PŘEDEVŠÍM MNĚ.

Listopad 2009

El Coto de Rioja S.A., Oyón (ESP) - Coto Vintage Crianza 2004, DOC Rioja

30. listopadu 2009 v 20:38 | Tom |  vypito
pito 11/2009

Když tak nad tím přemýšlím, dalo by se říci, že vína z těch barevně červených jsou pro mne nejlepší, nejoblíbenější a nejvychutnávanější právě ze Španělska. A nejvíce zkušeností a báječných zážitků mám s víny z oblasti Rioja. Vůbec to NEJ víno, které jsem kdy pil, pochází také odtud, z mé oblíbené rijošské obory, tedy El Coto de Rioja. Bylo to Coto de Imaz Gran Reserva 1996 (zpětný zápisek zde), jednu lahev mám ještě schovanou a nevím, zda se vůbec někdy najde vhodná příležitost k jejímu otevření :) V odkazovaném článku jsem si blíže popsal vinařství i oblast Rioja (mapa španělských oblastí, mapa Rioja).

Dnešní víno je z opačného konce produktové řady, vlastně ani není uvedeno na webu výrobce. Jak název napovídá, jedná se o ročníkovou crianzu, a ta je s tímhle označením určena pro markety celého světa (kde u nás byla také zakoupena). Byl jsem proto zvědavý, po krásných zkušenostech s jejich reservou i gran reservou, po hezkých zkušenostech s jejich klasickou crianzou, roséčkem i bílou Viurou, co se skrývá pod jejich low-end vínem.

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde



Degustace vín z Kobylí (a Vrbice) - 28.11.2009

29. listopadu 2009 v 17:38 | Tom |  akce
Teď v sobotu se konala zcela záslužná akce. V regionu pardubickém, v tomhle téměř nevinařském místě republiky, navíc u nás v Mejtě, kde se z oficiálních vinných akcích téměř nikdy nic neuskutečňuje, již pár let za sebou pořádá dvakrát ročně majitel Kobylského vinného sklepa degustaci vín, poslední dobou i s účastí vinařů, čímž si zaslouží obrovský dík! Neb se s ním blíže znám, několikrát jsme již nad vínem povídali o tom, na jak dlouho je v našem městě dělání z nevinných lidí ty vinné. Oba se shodujeme, že je to na hódně dlouho :) Ale právě k tomu lidskému přeonačování podle mne velmi napomáhá tahle akce, kde se může každý na jednom místě seznámit se spoustou různorodých vín, navíc v přítomnosti většiny vinařů.


Za 30,- CZK, které stála sklenka a katalog, se člověk dostal do sálu. Aby se přiblížil k některým ze 78 nabízeným vínům od osmi kobylských a dvou vrbických vinařů, musel si zakoupit osmičky podložky (jednu za 5,- CZK), které plnily účel víněnek. Hned jsem jich vzal spoustu, poněvadž jsem měl tušení, že mě bude lákat přepít toho docela dost (průměr za jeden vzorek bych viděl tak na 2 a kousek podložky).


Vinařství Kubík, Velké Bílovice - Rulandské bílé, výběr z hroznů 2005

27. listopadu 2009 v 8:04 | Tom |  vypito
pito 11/2009

Vinařství Kubík a jeho vína jsem si pro sebe objevil při velkobílovických Putováních ze sklepa do sklepa. Vloni to byl hlavně Aurelius VZH 2007, letos mě ponejvíce zaujala téměř všechna jejich vína červená a jako the best of celé akce bylo pro mne právě tohle dnešní víno. Jedná se o půllitrovou butylku výběru z hroznů rulandy bílé ročníku 2005 s polosuchou analytikou alk. 13%, zbyt.cukr 11,0 g/l, kyseliny 7,9 g/l a extrakt 24,5 g/l.

(zvětšit) - etiketa zde


Saint Clair Family Estate, Marlborough (NZL) - "Vicar's Choice" Sauvignon 2007

26. listopadu 2009 v 7:55 | Tom |  vypito
pito 11/2009

S víny z novozélandského Saint Clair Family Estate jsem se začal setkávat až letos. A začalo to náramně - hned první kousek byl doposud ten nejlepší Sauvignon, co jsem kdy měl možnost popít :) V odkazovaném článku jsem si blíže popsal také tohle sympatické rodinné (ale veliké) vinařství a lehce jsem se dotkl tamního vinaření obecně (mapa oblastí NZ). Následně jsem přechutnal jejich Riesling 2007 ze stejné řady, jako je můj dnešní Sauvignon, tedy Vicar's Choice. Opět tudíž jde o základní víno určené pro "běžnou" konzumaci během pár let po nalahvování. Původ vína je ve více subregionech Marlborough, ať už z vlastní vinice v Benmorven, tak z okolí Rapaura (foto), a to Lower Wairau Valley a Brancott Valley. Výsledek má alk. 12,5%, zbyt.cukr 3,4 g/l a kyseliny 7,4 g/l.

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde


Vinařství Barabáš, Hodonice - Sauvignon, pozdní sběr 2008

25. listopadu 2009 v 7:48 | Tom |  vypito
pito 11/2009

Když člověk hledá nějaké informace o vinařství Jiřího Barabáše z Hodonic, téměř všude v popisu jeho osoby najde přívlastek sauvignonový král. Výsadby této odrůdy má na výborné poloze trati Stará hora spadající pod obec Tasovice a do nedávné doby se specializoval výhradně na výrobu Sauvignonů. Před pár lety vysadil a již začal prodávat také odrůdy Ryzlink rýnský (chutnal jsem letos na jedné vinné přehlídce a nebyl unešen, ani zklamán) a Rulandské modré.

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde


ESPIRITU DE CHILE, Curicó (CHL) - Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2005

23. listopadu 2009 v 20:09 | Tom |  vypito
pito 11/2009

Po lehkých vínech pitých kolem Sv. Martina jsem dostal chuť na těžší kalibr. Proto jsem ze sklepa vyhmátl tuhle chilskou butylku, která z několika předních světových výstav odjížděla s nálepkou GOLD, což jsem se dočetl až po jejím přechutnání. A nebyl jsem ani trochu překvapen.

ESPIRITU DE CHILE je projekt dvou vinařství - základ tvoří chilské rodinné vinařství Aresti, které spolupracuje s německou společností Racke (web) z městečka Bingen poblíž Mohuče, tedy Mainz (jak náhodné propojení s mým svátečním vínem, i ten vinařský svět je malý). Zakladatel Aresti Winery počal v roce 1951 obhospodařovat vlastní vinici jako koníčka. Až v roce 1995 se rozhodl své zkušenosti přetavit do výdělečné firmy a založil tak vinařství, které se v současné době řadí se 400 ha vinic k největším chilským vinařstvím s výhradně vlastními vinicemi. Ty se rozprostírají v subregionu Curicó v regionu D.O. Valle Central, což je rozsáhlá oblast zahrnující subregiony od Maipo na severu po Maule na jihu (mapa oblastí). Pro představu tenhle rozlohou "menší" subregion Curicó obsahuje 19.000 ha vinic (tedy zhruba jako ČR) a největší výsadbu zabírá právě Cabernet Sauvignon s necelými 7 tisíci hektary.


ZNOVÍN ZNOJMO a.s. - Zweigeltrebe, jakostní 2008

22. listopadu 2009 v 19:40 | Tom |  vypito
pito 11/2009

Na sobotu 21. listopadu jsem si připravil víno, které na první pohled nemá s tímto datem vůbec nic společného. Ale má, a to skutečně velmi mnoho! Jak jsem předeslal v mém Vinném kalendáři, tohoto dne má svátek Albert a já tuhle lahev zakoupil ve stejnojmenném obchodě :)

Je to standardní jakostní řada znovínských vín. Když koukám na jejich e-shop, v nabídce mají jinou šarži, která pochází z úplně odlišného místa. Já mám víno z obce Havraníky a tamních Starých vinic. Alk. je 12,5%, zbyt.cukr 2,9 g/l, kyseliny 4,6 g/l a extrakt 28,2 g/l.

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde


Otto Ilčík, Čejkovice - Rulandské modré, výběr z hroznů 2007

19. listopadu 2009 v 20:20 | Tom |  vypito
pito 11/2009

Zhruba před dvěma týdny jsem si tady popsal krásný Tramín červený od Otty Ilčíka. První tři věty z tohoto článku bych si mohl nechat beze změny, tedy:

Čejkovického vinaře Ottu Ilčíka jsem navštívil letos v květnu. Zápisek s podrobnějšími informacemi a fotkami mám zde. Bylo to velmi příjemné, jak vystupováním pana vinaře, tak nabídnutými víny.

Tu čtvrtou větu v pořadí znějící "Z vícero přechutnaných mě nejvíce zaujal právě tenhle tramín." bych si nyní upravil na "Po jeho tramínu mě nejvíce zaujala právě tahle rulanda." Pan vinař se ve Francii zamiloval nejen do tramínů (v Alsasku), ale obecně u červených do Bourgogne stylu tamních vín. Tomu odpovídá i jeho technologie výroby, která se nejenom zráním v sudech blíží uvedeným idolům.

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní rozmazaná zde


PPS AGRO a.s., Strachotín - Rulandské šedé, výběr z bobulí 2007

18. listopadu 2009 v 22:12 | Tom |  vypito
pito 11/2009

Tahle lahev suchého výběru z bobulí se již několikrát propírala v internetovém světě. Začalo to pochvalně u Vinného pavouka loni v září, v říjnu pokračoval ve stejném duchu pan Sklenička a před nedávnem se k němu uhnula diskuze u mého článku o jiných dvou (starých a nedobrých) vínech z PPS AGRO. Nu a zde napsal Sklenička v příspěvku jeho zkušenost nepříliš starou, že lahev načnul a víno jako zoxidované vylil. Proto jsem moc dlouho neváhal a do mé butylky se podíval...

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde


Weingut Hildegardishof, Bingen (GER) - 1989er Binger Rosengarten Grauer Burgunder Trockenbeerenauslese

17. listopadu 2009 v 21:21 | Tom |  vypito
pito 11/2009

Dnes, 17. listopadu 2009, je to přesně 20 let, co se začalo v Praze něco dít :) Napadlo mne, že by mohlo být fajn k této příležitosti státního svátku "stylově" popít víno z ročníku 1989, tak jak jsem i naznačil v mém Vinném kalendáři. Nu a poněvadž jsem nesehnal (pravda, ani jsem se nějak vehementně nesnažil) tuzemské víno, využil jsem německou butylku, na jejíž obsah jsem byl dosti zvědavý. Její označení je 1989er Binger Rosengarten Grauer Burgunder Trockenbeerenauslese, což naznačuje odrůdu Rulandské šedé, původ ve vinici Růžová zahrada v obci Bingen a po našem výběr z cibéb zrozených v roce 1989.

(zvětšit) - etiketa zde


Svatomartinské dozvuky

13. listopadu 2009 v 8:35 | Tom |  vypito
pito 11/2009

Letos jsem si Svatomartinské skutečně užil. Užívat jde samozřejmě i nadále, ale já zase takový fanatik do mladých vín nejsem :) Proto mi tahle vína stačí rituálně popít 11. listopadu a potom již jen dle příležitosti, bez nějakého shánění nových butylek. Abych měl komplet doplněná vína, která jsem anoncoval před pár dny, doplním si ta dvě zbylá. Měl jsem asi na Sv. Martina šťastnou ruku, poněvadž dvě přepité lahve ze čtyř se mi přesně trefily do nálady a hodně příjemně jsem je pokoštoval. Zbylá dvě už mě nějak neoslovila...

Müller Thurgau (etiketa zde) má velmi světlou slámovou barvu. Vůni dominuje líbivě vonící zelené jablko, působí zcela sladce a úplně se mi vybavují nějaké zelené cucací bonbony. Tipuju, že kdybych tuhle vůni čuchal delší dobu, zamotá se mi hlava a bouchne to se mnou :) Přidává se ještě vjem, který bych nejlépe popsal asi jako "sauvignonovost", něco angreštových tónů, někdy v zelené podobě, ale i ta zelenost je obalena do všudypřítomné bonbonovosti. To mě nenadchlo, ale umím si představit, že se najde větší zástup "běžných" pijců, kterým by se tohle dost líbilo. I když možná ne tolik, poněvadž hned první doušek celý obraz vína mění. Chuť je suchá, ale bez nějak výraznější kyselinky, spíše s takovým nahořklým koncem. Škoda, od Svatomartinské milerky bych čekal více šťavnatosti, projev podobný třeba bílé Mělničině...

Cuvée Modrý Portugal a Svatovavřinecké (přední etiketa zde, zadní zde) má temně rudou neprůhlednou barvu. Ve vůni převaha švestek a třešní, ale nějak mě to v téhle podobě moc nezajímá. To samé si mohu napsat o chuti, ovocná, ale taková unavená, trpčí, nějakou mladickou jiskru jsem vyhlížel marně. Nijak vadné víno, ale prostě mě vůbec neoslovilo…

Svatomartinské 2009 i s husou - vyhodnocení

12. listopadu 2009 v 6:03 | Tom |  obecné
Vyhodnocuji včerejší preludio. Co více napsat, než PARÁDA! Nezklamal jsem, ba co víc, vše jsem provedl precizně a výsledek zúčastněné nadchl - nezbývá než se pochválit. Pravdou je, že obědové poledne nebylo tentokrát ve 12 hodin (lehce jsem nestíhal, bylo toho nějak moc), ale to v konečné fázi vůbec nevadilo :)

Jak bych ohodnotil pochutiny?
polévka drůbková - dobrá
knedlík houskový - výborný
knedlík bramborový - výborný
vína tekutá - výborná
zelí dušené - převýborné
husa pečená - převýborná

Trocha konkrétní dokumentace...


Svatomartinské 2009 i s husou

11. listopadu 2009 v 7:27 | Tom |  obecné
Tož další vinařský rok je za mnou. Zdá se mi, že to uteklo nějak rychle. Docela čerstvě si pamatuju, jak jsem se těšil na vína nového ročníku 2008 a najednou se těším na nová vína ročníku 2009. Vím, vína tohoto ročníku pocházející z dalekých krajin si můžu už začátkem léta sehnat a popít, ale to se mi nikdy nechtělo. Vím, můžu si sehnat mladé víno z tuzemska na přelomu října a listopadu, nebo hned začátkem listopadu už i víno s označením Svatomartinské, ale to se mi taky nikdy nechtělo. Já si prostě rád počkám na den D a hodinu H, tedy přesně na den 11.11. a hodinu 11.

A letos, poněvadž mám tu příležitost, to chci doma pojmout se vším všudy, tedy i s tradiční svatomartinskou husou k obědu. Nejsem kuchařský mág, i když doma v kuchyni se ocitám celkem často, a to nejen jako "slídič a vymetač", ale i jako "dělník". Tak jako tak, bude tohle mé první pečení husy v životě :)
Plán je jasný - středeční dopoledne se zcela soustředit na přípravu drůbkové polévky, pečené husy, houskových a bramborových knedlíků a zelí. Přesně v 11:00 načít víno a prvně uzřít, ovonět, oválet a polknout Svatomartinské 2009! Jsem na to, myslím, dostatečně vybaven...


Krásná hora s.r.o., Starý Poddvorov - Pinot noir, zemské 2006

10. listopadu 2009 v 7:36 | Tom |  vypito
pito 11/2009

Tahle lahev se ke mně dostala úplně stejně jako před měsícem zapsaná lahev CS. Jen s tím rozdílem, že mi ji přivezl Sklenička (který zařadil tohle víno do SKB II), což je ostatně poznat z "etikety". U zmiňované lahve jsem si trochu popsal staropoddvorovské vinařství Marka Vybírala s názvem Krásná hora. Jak jsem se dočetl, odrůda Pinot noir je jeho nejoblíbenější a věnuje jí nejvíce péče. Po popití tohoto vína mohu potvrdit, že se to vyplácí.

Původ vína je ve vinici Krásná hora a poté, co zrálo rok v novém a půl roku v "jednoletém" barrique se do lahve dostalo s těmito parametry: alk. 12,5%, zbyt.cukr 1,7 g/l, kyseliny 4,3 g/l a extrakt 25,4 g/l.



Vinaři a svatomartinské tradice v ČT

9. listopadu 2009 v 9:06 | Tom |  vinaři
Pár dnů před dnem Sv. Martina si zde chci uvést odkaz na příjemný díl z cyklu Náš venkov, který pochází z produkce brněnského studia České televize. Byl vysílán 06.12.2008 s názvem Vinaři a svatomartinské tradice a v archivu ČT jej lze shlédnout tady.

Zaměřuje se na Svatomartinské 2008, o kterém ponejvíce hovoří Martin Půček ze Svazu vinařů. Třeba o tom, že v loňském roce bylo hodnotící komisi předloženo 205 vzorků (letos bylo předloženo 253 vín, z nichž 211 uspělo) či jakou odezvu měla promoakce s "mimilahví" v zavinovačce.

Část však také ukazuje některé vinaře z Kobylí, většinou mně známé postavy ať už z osobního setkání, nebo prostřednictvím jejich vín. Postupně se tak prolínají Miloš a Marcel Lanžhotský, Miroslav Sedláček, Petr a Libor Vajbar a také Petr Tomčala s dcerou. Je ukázáno něco o práci na vinici, něco o mladých vinařích a výměně generací, vše s fajn ukázkami ze sklepů. Mně se to i přes jednoduchost líbí.

Bílé a červené z Bodegas Laus, Barbastro (ESP)

5. listopadu 2009 v 19:23 | Tom |  vypito
pito 11/2009

Jsou to má první vína z D.O. Somontano (mapa španělských oblastí), což je region na úpatí Pyrenejí (foto) zhruba uprostřed hranice s Francií, jehož název by se mohl přeložit jako "Pod horami". Denominación de Origen vznikl v roce 1984 a v současné době zahrnuje 32 Bodegas a přes 4.700 ha vinic (rozložených mezi 350 a 750 m n.m.). Pěstuje se tady 13 odrůd - z modrých Tempranillo, Garnacha Tinta, Cabernet Sauvignon, Merlot, Moristel, Parraleta, Syrah a Pinot noir, z bílých Macabeo, Garnacha Blanca, Alcañón, Chardonnay a Gewürztraminer. Podnebí se tu vyznačuje studenou zimou a dost teplým létem s chladnými nocemi, během konce jara a podzimu dochází k výraznému výkyvu teplot. Ta roční průměrná je 11 °C. Uváděný přehled ročníků:


S.O.Č.-Velké Bílovice s.r.o. - Dornfelder, jakostní 2006 barrique

4. listopadu 2009 v 19:36 | Tom |  vypito
pito 11/2009

Na vína od S.O.Č.-Velké Bílovice jsem prvně narazil až letos z jara na velkobílovickém 4. ročníku Putování ze sklepa do sklepa. Z mnou chutnaných se mi jevila jako jedna z nejzajímavějších, nízký průměr zbytkových cukrů byl v porovnání s mnoha ostatními výrobci také sympatický. Jak jsem se zmínil v odkazovaném článku, ještě více mne zaujala jejich vína červená, mezi nimiž se daly ochutnat zajímavé dvojboje shodných vín v jedné verzi barrique a druhé "normální". To je také případ mého vína, kdy jsem jej na místě porovnal s jeho nebarikovaným kolegou, který byl hezky ovocný a dobře pitný, leč dnešní víno mi toho na místě činu nabídlo mnohem víc. Poněvadž mě z degustační dávky skutečně zaujalo velmi, těšil jsem se na tuhle lahev také velmi :)

(zvětšit) - etiketa zde


Otto Ilčík, Čejkovice - Tramín červený, výběr z hroznů 2007

3. listopadu 2009 v 20:13 | Tom |  vypito
pito 11/2009

Čejkovického vinaře Ottu Ilčíka jsem navštívil letos v květnu. Zápisek s podrobnějšími informacemi a fotkami mám zde. Bylo to velmi příjemné, jak vystupováním pana vinaře, tak nabídnutými víny. Z vícero přechutnaných mě nejvíce zaujal právě tenhle tramín. Při vinném cestování po světě se Otto Ilčík zamiloval do tramínů v Alsasku, odkud také pochází jeho sazenice révy a odkud mu posílají vyšlechtěné kvasinky. Výběr z hroznů 2007 je z čejkovické trati Novosády a má alk. 13,5%, zbyt.cukr 12,7 g/l, kyseliny 5,8 g/l a extrakt 19,5 g/l. Získal ocenění TOP77 2008-2009 a je to také vítězné víno ze srovnání čejkovických tramínů magazínem Decanter (viz první číslo ročníku 2009).

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde


Vinné sklepy Kutná Hora s.r.o. - Rulandské modré, zemské 2006

2. listopadu 2009 v 18:33 | Tom |  vypito
pito 10/2009

Po několika dnech se vracím k vínu z Vinných sklepů Kutná Hora. Po netradičním Burgundském z Kuksu je však tohle víno klasika. Kutnohorské Vinné sklepy jsou menší rodinnou firmou obhospodařující 7 ha vinohradů, od letoška v režimu BIO. Ostatně dosti zajímavý report z loňské návštěvy vinařství se spoustou dalších informací lze počíst u Jižního svaha.

Butylku se zavěšenou Legendou o mnichu Dominikovi (foto) mi darovali Evas s P., když dorazili na Neuburský víkend. Měli s tímto vínem výbornou zkušenost, tak jsem byl hodně zvědavý. Netrvalo dlouho, já jej vytáhl ze sklepa a vyplatilo se.

(zvětšit) - etiketa zde


NAVIP a.d., Beograd (YUG) - Vranac, kvalitetno suvo vino 2003

1. listopadu 2009 v 18:42 | Tom |  vypito
pito 10/2009

Společnost NAVIP je v Srbsku a Černé hoře největším vinařských subjektem (společně vlastní vinice o rozloze 1.700 ha). Sdružuje vícero podniků, které působí roztroušeně po celém území a jejich sortiment vín je tak velmi široký. Já mám základní víno ze srbské oblasti Vranje (tedy z úplného jihu země až na hranici s Makedonií vedle Kosova) s označením kvalitetno suvo vino, tzn. u nás by bylo deklarováno jako jakostní. Jedná se o prastarou odrůdu Vranac, po našem by se dalo říci Vraník. Lahev jsem koupil před necelým rokem ve vinotéce za 99,- CZK, s ohledem na ročník 2003 jsem to bral spíše jako zajímavou zkušenost popití neznámého vína z mě neznámé země, která nemusí být v konečné fázi příliš příjemná. Proto jsem taky načnul tuto lahev při potřebě vína na vaření. Leč bylo fajn i samotné...

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde