KAŽDÝ PŘÍPADNÝ ČTENÁŘ NECHŤ BERE ZDEJŠÍ INFORMACE O VÍNĚ JAKO ČISTĚ MÉ SUBJEKTIVNÍ NÁZORY, DOJMY, CHUTĚ, atd. - SLOUŽÍ PŘEDEVŠÍM MNĚ.

Prosinec 2009

ZNOVÍN ZNOJMO a.s. - Muškát žlutý, zemské 2007

28. prosince 2009 v 17:57 | Tom |  vypito
pito 12/2009

Tuhle lahev jsem získal vinnou směnou od Vinného pavouka, který si ji poznamenal tady. Cesta ke mně byla dosti strastiplná, neb pošta první lahev sešrotovala a Vinný pavouk měl v zásobě již pouze pár exemplářů. Leč milosrdně se uvolil a poslal další, která s vypětím všech sil doputovala v pořádku (viz toto foto).

Hrozny pochází z Chvalovic a tamní trati Dívčí vrch, kde je Muškát žlutý, tahle prastará odrůda z muscat family, vysázena na jednom hektaru. Lahev se honosí zlatou medailí z mezinárodní soutěže Muscats du Monde 2008, kde navíc byla vybrána mezi 10 vůbec nejlepších muškátů v různorodé konkurenci z 24 zemí světa, které dodaly přes 200 vzorků. Na webu soutěže je pod tímhle odkazem k nalezení spousta zajímavých informací o rozšíření všech možných muškátů po světě.

Poněvadž nemáme tuto odrůdu zapsanou v SOK, musí se vína zatřídit jako zemská, což je i případ mé butylky. Její obsah má analytiku alk. 11,5%, zbyt.cukr 23,7 g/l, kyseliny 6,7 g/l a extrakt 24,8 g/l.

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde


Vinařství KORÁB, Boleradice - Tramín červený, zemské 2008

16. prosince 2009 v 19:43 | Tom |  vypito
pito 12/2009

Nacházeje se v zasmušilé náladě a navíc s podivnou tíží na plicích, jal jsem se s tímto stavem bojovat nějakým mně již známým, příjemně pitným vínem, kterému jsem přisoudil tu moc, že mi pomůže k rozveselení a uzdravení. Pro tento účel jsem ze sklepa vyzvedl Korábovic butylku, jejíž náplň jsem chutnal při mé výborné červencové návštěvě vinařství.

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde


Bodegas Sierra Salinas, Requena (ESP) - Sierra Salinas Crianza 2004

15. prosince 2009 v 20:43 | Tom |  vypito
pito 12/2009

Bodegas Sierra Salinas je projekt patřící známému vinařství Bodegas Castaño (D.O. Yeclo), vzniklý v roce 2000 ve spolupráci právě rodiny Castaño a švýcarské rodiny Niehus. Jedná se o projekt menší produkce s výrobou prémiových červených vín se zaměřením na staré keře odrůdy Monastrell v D.O. Alicante, avšak já mám k dispozici úplně tu nejzákladnější crianzu určenou pro markety, co se dá dělat :)
Mé víno pochází z D.O. Utiel-Requena (mapa oblastí), což je na španělské poměry menší oblast vzdálená zhruba 70 km od Středozemního moře, přesto též se znatelným kontinentálním klimatem. Ač kousek od moře, hrozny se zde pěstují mezi 700 a 900 m n.m. A jsou to hrozny převážně modrých odrůd (poměr 94:6 pro modré), mezi nimiž zaujímá čelní postavení (80% výsadeb) zajímavá stará místní odrůda Bobal. Pro crianzu zde platí tato pravidla: zrání v dubových sudech s objemem menším než 1.000 litrů po dobu minimálně 6 měsíců a následným ležením v lahvi minimálně 12 měsíců, výsledek musí mít alk. alespoň 12%.

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde


Vinařství Petr Skoupil a.s., Velké Bílovice - Rulandské modré, pozdní sběr 2006

14. prosince 2009 v 20:11 | Tom |  vypito
pito 12/2009

K velkobílovickému Vinařství Petra Skoupila mám celkem blízký vztah, a to hned ze dvou důvodů.
Prvním je to, že před několika lety ze mne právě jejich vína postupně počala dělat vinného člověka a já se díky nim o tenhle mok začal více a více zajímat. Hlavně bílá vína byla pro běžného konzumenta nenáročná a líbivá, s vyššími zbytkovými cukry, a tak to myslím zůstalo do dnes. Když jsem ucítil touhu pro sebe ve víně hledat více, začal jsem se již poohlížet jinde. Nyní, narazím-li na akcích na jejich stánek, rád ochutnávám zajímavá červená (která si však také nekupuji, poněvadž bývají cenově dosti vysoko, aspoň ta nejzajímavější).
Tím druhým důvodem je to, že se znám se zástupcem vinařství Tomášem Čepkem, který je z republikového pohledu můj skorosoused. Vždy se tedy u stánku zdržím, olíznu nabídku, sleduji další pijce, kteří velkou většinou chodí pro "něco sladkého", a klábosíme o všem vinně možném. Tak jsem se také letos dozvěděl, že v posledních letech vysazují vinice "všude možně", aby měli výběr z vhodných lokalit pro tu kterou odrůdu (např. Ryzlink rýnský bude ze Slovácka apod.).

Dnešní lahev mi již nějaký ten pátek ležela ve sklepě. Nevím už přesně kdy, ale zakoupil jsem ji za 190,- CZK. Obsah pochází z velkobílovické trati Nová hora a má alk. 14,5%, zbyt.cukr 2,9 g/l a kyseliny 4,7 g/l.

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde


Domaine La Bouvaude, Rousset-les-Vignes (FRA) - "Fruiandise" Côtes du Rhône 2006

13. prosince 2009 v 18:51 | Tom |  vypito
pito 12/2009

K téhle butylce jsem přišel zcela nezaviněně - má milá tchýně ji dostala v autosalonu ke koupi nového vozidla :) Teď o víkendu ji doma načala, připili jsme si, já byl příjemně překvapen, ona naopak vínem oslovena nebyla. Domluvil jsem se s ní tedy, že jí ušetřím trápení a lahev si odnesl domů na bližší průzkum.
Jedná se o regionální Côtes du Rhône AOC z malého Domaine La Bouvaude, sídlícího v malinké vesničce Rousset-les-Vignes (mapa CdR, mapa CdR Villages) a patřícího manželům Fabienne a Stéphanu Barnaudovým. Je to směska se samozřejmou dominancí Grenache (80%), následuje 10% Syrah, 5% Cinsault a 5% Carignan. A pro mne se jedná o velmi povedenou směsku i v té nejzákladnější podobě.

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde


Vinařství Vladimír Tetur, Velké Bílovice - Irsai Oliver, kabinet 2007

10. prosince 2009 v 23:32 | Tom |  vypito
pito 12/2009

Když jsem se v listopadu u moc hezkého Sauvignonu Jiřího Barabáše zmiňoval o osobě pana vinaře s přízviskem sauvignonový král, o Vladimíru Teturovi by se myslím dalo prohlásit cosi o IO králi či něco v tom smyslu. Dlouhodobě mě jeho iršaje přijdou z těch nejlahodnějších, co jsem měl možnost popít. S Vladimírem Teturem jsem strávil jednu fajn pražskou degustaci zhruba před dvěma lety a celkem dlouze s ním popovídal u něho "doma" v loňském roce. Pokud se dobře pamatuji, právě aromatické odrůdy jsou jeho oblíbenými a na jejich výrobu se dosti zaměřuje.

Na letošním velkobílovickém Putování ze sklepa do sklepa jsem samozřejmě jeho vinařství nevynechal a byl hodně překvapen moderní proměnou celého provozu (příjemně) a vysokými zbytkovými cukry u většiny vín (nepříjemně). S velkým povděkem jsem však kvitoval to, že Irsai Oliver zůstal suchý a není tomu koukám jinak ani v ročníku 2008.


Vinselekt Michlovský a.s., Rakvice - Svatovavřinecké, kabinet 2006

9. prosince 2009 v 21:28 | Tom |  vypito
pito 12/2009

Po poslední zkušenosti s Michlovského vínem, kterým byl CM KAB 2006 umístěný též do Salonu vín ČR 2008, jsem měl z tohoto vavřince trochu obavu. Zmíněný kabernet mě totiž příliš nezasáhl a v podobě, kterou mi představil, se mi do salonních vín vůbec nehodil.
Svatovavřinecké hrozny s původem v obci Hlohovec a trati Šulaperk byly sklizeny 15.10.2006 s cukernatostí 20 °NM. Analytika výsledku je alk. 13%, zbyt.cukr 2,3 g/l, kyseliny 5,2 g/l a extrakt 24,0 g/l. Uváděný popis hovoří o "vůni letních květů, přezrálých višní a černých třešní s harmonicky vyváženou bohatou strukturou tříslovin, s dochutí sušených švestek a pikantních kyselin".

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde


Nederburg Wines Ltd, Paarl (ZAF) - dvě zajímavá červená ročníku 2006

8. prosince 2009 v 22:07 | Tom |  vypito
pito 12/2009

S jihoafrickými víny se téměř nesetkávám, neb je nevyhledávám. Dostaly se mi do ruky však dvě tamní butylky, na které jsem před otevřením dosti zvědavý. Jednak mě láká ochutnat Cabernet Sauvignon v JAR provedení, druhak mě láká ochutnat odrůdu Pinotage, která vznikla právě na jihu Afriky. Obě vína pochází od totožného výrobce, jímž je Nederburg Wines sídlící v městě Paarl. Má celkem obsáhlou historii, která začíná v roce 1791, kdy se v Paarl Valley (mapa oblastí) usadil německý přistěhovalec Phillipus Wolvaart, počal zde hospodařit a vysazovat vinice. V roce 1800 dokončil stavbu Cape Dutch manor house, jež je dnes národní památkou a stále majetkem společnosti. Velký zlom nastal s příchodem nových technologií, zejména řízeného kvašení, a také novým majitelem Johannem Grauem v roce 1937, který zavedl název Nederburg. V roce 1956 přišel do vinařství mladý sklepmistr Günter Brözel, který zde účinkoval další půlstoletí, přičemž se stihl stát doslova jihoafrickou vinařskou legendou s vůbec prvním světovým oceněním Winemaker of the Year (1985) pro někoho z vinařů v JAR, a řadou inovativních postupů, které od něho spousta jiných vinařství kopírovala.

Ostatně spoustu informací, včetně perfektně detailně zpracované historie, lze shlédnout na jejich webu. Při prohlížení jsem si dlouze prohlížel rok 2005, kde je uveden nový winemaker s nadpisem TARIRO MASAYITI - WHITE WINEMAKER a vedle je fotka chlapíka černé pleti, který pochází ze Zimbabwe. Říkal jsem si, co je to za vtip a v čem se skrývá pointa, až jsem přišel na to, že mají dva sklepmistry - jednoho pro bílá (zrovna tenhle Zimbabwan) a druhého pro červená :)


Richard Tichý, Hrušky - Chardonnay, výběr z hroznů 2006 barrique

7. prosince 2009 v 22:30 | Tom |  vypito
pito 12/2009

Letos v únoru jsem byl na návštěvě u Richarda Tichého v Hruškách. Tamní poobědová kuchyňská degustace měla svoje kouzlo, povídání bylo celkem dlouhé a příjemné a nabídnutá vína převážně vynikající. Po něčem jsem šel najisto, třeba po Ryzlinku rýnském, který mě v podobě pozdního sběru ročníku 2005 zcela učaroval, a potom jsem také pokoštoval vína bez předchozích zkušeností. Domů jsem si následně odvážel docela slušnou zásobu různorodých vín, od ještě neoetiketovaných RR PS 2007 po menší butylky s kouzelnými slaďáky, na které dojde řada zřejmě kolem Vánoc. Bez ochutnání na místě jsem si také za 150,- CZK odvezl dnešní polosuchou lahev, která mě zaujala papírově: třeba tím, že hrozny jsou ze starých keřů vinohradu vysazeného v roce 1962 (Hrušky / Podsedky) a víno si poleželo v barrique s vypálením medium+. To, že JE/BYLO nejspíše velmi zajímavé, předpokládám z dosažení na 4 korunky v Malé encyklopedii českých a moravských vín. Napsal jsem však JE/BYLO, neboť já to o něm prohlásit nemohu...


(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde



Viña Anakena, Santiago (CHL) - Carménère 2005, D.O. Rapel Valley

6. prosince 2009 v 19:35 | Tom |  vypito
pito 12/2009

Viña Anakena založili dva spolužáci Felipe Ibáñez a Jorge Gutiérrez, v roce 1999 vysadili první vinice, které mají v současné době rozlohu a rozmístění takovéto: 155 ha v Cachapoal Valley, 128 ha v San Antonio Valley, 70 ha v Colchagua Valley a 60 ha v Las Cabras (součást Rapel Valley), odkud je i mé Carménère (mapa chilských oblastí). Vedle takto rozsáhlých výsadeb o jejich úspěchu hovoří také současný vývoz do 40 zemí světa. A třeba i jejich zázemí čtyř budov, které se rozprostírají na 6.000 metrech čtverečních a obsahují 148 nerezových tanků různých velikostí, 1.300 sudů a skladový prostor pro 400.000 bedýnek.

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde


Jacob's Creek - Orlando Wines, Rowland Flat (AUS) - Chardonnay 2007

3. prosince 2009 v 19:50 | Tom |  vypito
pito 11/2009

Australský obr, valící do světa kvanta lahví s označením Jacob's Creek, je hodně vidět i u nás. Nějak záměrně jeho výrobky nevyhledávám, leč občas se stane a já cosi přepiji. Dosti mě třeba oslovilo Chardonnay Pinot Noir Brut Cuvée při aprílových bublinkách letos v dubnu. Dnešní Chardonnay pochází z oblasti Barossa Valley, kterou jsem si blíže popsal u fantastického muškátu od Grant Burge Wines, stále aspirujícího na mých TOP 10 tohoto roku :)
Přestože (nebo možná právě proto) se jedná o základní řadu Classic, Chardonnay tohoto ročníku dle webu výrobce sbíralo medaile na výstavách napříč kontinety. Dvě zlaté jsou z International Eastern Wine Competition 2008 v USA a Les Citadelles du Vin Wine Show 2008 ve francouzském Bourg sur Gironde. No a pak následuje sedm stříbrných a sedm bronzových od USA po Čínu či Japonsko.

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde

Tohle víno bude asi velká směska, neboť jak se dočítám na webu, ze spousty jejich šardonkových vinic jsou hrozny sbírány vždy za optimální zralosti na tom kterém místě a tak samotný sběr pro tento ročník probíhal od února do dubna 2007. Lahvování pak začalo průběžně od září totožného roku. Výsledek má 13 voltů.


Vinné sklepy Valtice a.s. - Rulandské bílé, výběr z hroznů 2006

2. prosince 2009 v 20:53 | Tom |  vypito
pito 11/2009

Z široké nabídky vín VS Valtice, tohoto mastodonta mezi tuzemskými producenty vín, mě ponejvíce a již několik let za sebou vždy zaujmou právě bílé pinoty. Vůbec nevím, čím to je, neboť se jedná o vína z hodně rozdílných míst (třeba Hlohovec, Jevišovka, Dolní Dunajovice), možná mají extra povedené kultury kvasinek pro tuhle odrůdu :) Avšak mnou přepité PB byly velmi zajímavé a vůbec mi nepřipomínaly některá "průmyslovější" vína takovýchto velkovýrobců.

Dnešní VZH 2006 pochází z obce Jevišovka a trati Dražice. Kromě tradičního přebalu je na lahvi též zlaté ocenění z vídeňského AWC 2007 a pohledem na web zjišťuji, že víno tam získalo hodně pěkných 90,7 bodů. Analytika jest alk. 12,5%, zbyt.cukr 3,7 g/l, kyseliny 5,9 g/l a extrakt 18,9 g/l.


(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde




Víno Tomáš Tetur, Velké Bílovice - Dornfelder, jakostní 2007

1. prosince 2009 v 20:05 | Tom |  vypito
pito 11/2009

Na předminulém velkobílovickém Putování ze sklepa do sklepa (mé info o akci zde, vyhodnocení ročníku 2009 zde) mne u Tomáše Tetura nezaujal pouze RR PS 2007, ale také jeho Dornfeldery. Když jsem se u něho druhý den stavoval pro vína na odvoz domů, dlouze jsem rozmýšlel, zda vzít od této odrůdy ročník 2006 či 2007, oba byly totiž dosti zajímavé. Pro jaký jsem se nakonec rozhodl, je zřejmé z dnešního vína.

Jedná se o suchou jakostku z Velkých Bílovic s alk. 12,5%, která skončila se zlatou medailí a druhým umístěním z 27 Dornfelderů na soutěži mladých vín Vinum Juvenale 2007.

(zvětšit) - etiketa zde