KAŽDÝ PŘÍPADNÝ ČTENÁŘ NECHŤ BERE ZDEJŠÍ INFORMACE O VÍNĚ JAKO ČISTĚ MÉ SUBJEKTIVNÍ NÁZORY, DOJMY, CHUTĚ, atd. - SLOUŽÍ PŘEDEVŠÍM MNĚ.

Duben 2010

Weingut Norbert Bauer, Jetzelsdorf (AUT) - Blauburger 2007

22. dubna 2010 v 22:57 | Tom |  vypito
pito 04/2010

Po měsíci a kousek, kdy jsem ochutnal parádní Blauer Portugieser 2006, jsem se rozhodl podívat na další víno z rakouského Weingut Norbert Bauer. Ze sklepa jsem vytáhl dalšího modráka ze shodné řady Wahre Freude, nyní však Blauburger ročníku 2007 s místním označením Ried Sonnen. Přestože se začíná tahle odrůda více objevovat i v moravských sklepích, nějak častěji se s tímto rakouským křížencem MP x Fr z dílny Dr. Zweigelta do bližšího kontaktu nedostávám.

lahev_m
(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde


Cru du Paradis, Saint Lanne (FRA) – Madiran Réserve Royale 2001

14. dubna 2010 v 20:28 | Tom |  vypito
pito 04/2010

Chci-li ochutnat odrůdu Tannat, mohu zkusit štěstí s nějakým uruguayským mokem, anebo třeba sehnat lahev pocházející z jihozápadu Francie, kde se nachází AOC Madiran (mapa oblasti Sud-Ouest, mapa AOC). Já zvolil tuto druhou možnost.

lahev_m

Doména Cru du Paradis vznikla jako rodinné vinařství v roce 1918. Od roku 1979 doposud ji řídí Jacques Maumus, který celé vinařství velmi progresivně upravil a z původních 7 ha v současnosti obdělává 27 ha vinic.

Víno s označením Réserve Royale reprezentuje vrchol červených vín téhle domény. Odrůdová skladba jest 80% Tannat, 10% Cabernet Franc a 10% Cabernet Sauvignon. Veškeré hrozny pochází z velmi starých vinic (vieilles vignes), zrání probíhá v nových dubových barrique sudech, kde se víno zušlechťuje zhruba po dobu jednoho roku. Podstatná převaha mužné odrůdy Tannat, navíc s delší macerací po tři týdny, by měla významně předurčit charakter vína a také jeho vhodnost k archivaci. Já však byl natolik zvědavý na moji jedinou butylku tohoto vína (koupenou začátkem roku za 495,- CZK), že jsem nápoji ročníku 2001 nedopřál ani deset let v lahvi strávených…

(zvětšit) - etiketa zde


Roland Minkowitsch, Mannersdorf (AUT) - Grüner Veltliner 2007 "Rochus"

11. dubna 2010 v 20:51 | Tom |  vypito
pito 04/2010

lahev_m

Roland Minkowitsch je několika prameny zmiňován jako jeden z předních vinařů celého Weinviertelu. Když jsem měl příležitost ochutnat nějaká jeho vína, ani chvíli jsem neváhal. Tenhle veltlín jsem si následně odnesl domů, uložil a nyní, zhruba po roce, jej vytáhl za účelem bližšího průzkumu. Roland Minkowitsch sídlí ve vesničce Mannersdorf, z těch několika rakouských konkrétně v onom nejblíže slovenským hranicím s dodatkem an der March. Jeho vína se prodávají po Rakousku dosti, navíc velká část produkce je exportována na západ (i daleký zámořský), a vysoké příjmy jsou vidět na technologickém vybavení a vůbec vzezření celého vinařství. V jeho moci je 9 ha vinohradů s názvy Zwiebelhab, Rochusberg-Kapellenfeld a Jähe Lissen. Odrůdové složení je čistě bílé - RR 30%, VZ 30%, RV 20%, Ch 10% a TČ 10%.

Můj veltlín s označením Rochus je ročníku 2007 a má alk. 12,5%.

(zvětšit) - etiketa zde



František Mečl, Moravský Žižkov - Frankovka, pozdní sběr 2006

7. dubna 2010 v 22:00 | Tom |  vypito
pito 04/2010

U Františka Mečla v Moravském Žižkově jsem byl na návštěvě zhruba před dvěma lety. Soustředí se na výrobu sudových vín, která ve své kategorii považuji za velice dobrá, vyrábí však také přívlastková vína s takovými dvěma "vrcholy" - tramín a šeďák. Celková produkce pochází ze 7 ha vlastních vinic, z dalších 5 ha hrozny vykupují.

Tenkrát jsem se do vinařství dostal na takovou neoficiální zrychlenou obhlídku a žádné víno si neodvezl. Až začátkem roku se mi do ruky dostala tahle butylka Frankovky. Hrozny pochází z žižkovské trati Slovenské, alk. 13%.

lahev_m
(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde


Osm portských a jedno "portské"

3. dubna 2010 v 3:33 | Tom |  vypito
pito 03/2010 - 04/2010

Porto_hrad_m
Vloni v září jsem si sepsal přechutnání osmi velice rozdílných fortifikátů. Nyní jsem si již delší čas chtěl prozkoumat portská vína, která se mi podařilo v poslední době nashromáždit. Nesháněl jsem je nikterak složitě, většina jich je z portfolia dobříškopražské firmy LiKOR. Ta ihned po převratu začala z Portugalska dovážet korkové podlahy, a proč ta auta ještě lépe nevytížit, že? Proto postupem času rozšířila své působení také o dovoz a prodej portských a dalších portugalských vín. Většinu současného sortimentu zabírá obrovské konsorcium Sogevinus - Fine Wines S.A., zejména obsažené značky Cálem a Burmester. Ač se jedná o veliké výrobce, lze mezi jejich výrobky myslím nalézt dosti lahodné kousky, o čemž svědčí i předpárleté vítězství Burmester Ruby v testu zhruba padesátky základních ruby.

(zvětšit) - "klasický" mostní pohled na portský hrad a sklepy pod ním (2008)

Porovnání v tu chvíli bylo hodně zajímavé. Samostatně pité portské bude jistě vítaným zpestřením a hodnoceno vcelku pozitivně, leč při hromadné ochutnávce vyniknou jemné rozdíly, což byl pro mne hlavní důvod k hromadnému okusu. Můj závěr nemusím psát až na závěr - když už portské, vyplatí se zakoupit něco vyššího, než jenom základ. A potvrdilo se mi, že mému srdci bližší a lepší zážitek mi nabídne tawny nežli ruby.