KAŽDÝ PŘÍPADNÝ ČTENÁŘ NECHŤ BERE ZDEJŠÍ INFORMACE O VÍNĚ JAKO ČISTĚ MÉ SUBJEKTIVNÍ NÁZORY, DOJMY, CHUTĚ, atd. - SLOUŽÍ PŘEDEVŠÍM MNĚ.

Château Dauzac, Labarde (FRA) - Château Dauzac 2004, Margaux

17. srpna 2010 v 23:12 | Tom |  vypito
pito 08/2010

Château Dauzac v Margaux má od roku 1992 pod palcem již celkem pojmová osoba nazývaná André Lurton. Historii má však podstatně delší - začíná již někdy koncem 17. století, nu a v roce 1855 bylo Ch. Dauzac zařazeno v Les Grand Crus classés mezi Cinquièmes Crus. Následné střídání lepších i horších majitelů lze počíst zde. Nyní se celé hospodářství rozprostírá na 120 ha, z nichž na 50 ha slouží pro pěstování révy vinné. Odrůdové složení lze najít ve stavu Cabernet Sauvignon 58%, Merlot 37% a pětiprocentní zbytek je Cabernet Franc. Výsadba je relativně mladá, kolem 20 let, a to kvůli dřívějším problémům (viz historie čtivě sepsaná také zde). Ch. Dauzac je prvním vínem vinařství, druhé se zove La Bastide Dauzac, které složením přesně odpovídá tomu ve vinohradech.

sudy
(foto z webu výrobce)



lahev_m
Ch. Dauzac 2004 je tvořeno dvěmi odrůdami - Cabernet Sauvignon s jemnou většinou 52%, zbytek je Merlot. Víno zrálo 12 měsíců v dubových sudech (dle ročníku bývají z 50-80% nové). Jako konzultant je u toho vína uváděno další pojmové jméno - Jacques Boissenot. Lahev byla dovoz přímo z Francie, když se dívám po ceně zdejší, na pár místech je k zakoupení kolem 1.100,- CZK.

Barva je velice tmavá, krvavě rudá, na okrajích do purpurova. Kapkám se po sklence ani nechce stékat. Hned u prvního přivonění se ze sklenky ven dere vypálený sud, a to skutečně dosti intenzivně. Někdy mi je podobný projev nepříjemný, zde se však dostavuje velká příjemnost. Hned v závěsu je totiž neméně výrazná ovocná vyzrálost hroznů a černých bobulek, také něco, co mi voní jako uhelný prach či tuha a výrazná vápencovitá minerálnost. I přes tyhle jakoby drsnější jednotlivosti je víno jako celek nádherně jemné, půvabně "měkké", přesto bytelné, živé, ne nějak rozblemcané. V puse jsou dojmy opět silné, přesto sametově jemné, kyselinka šťavnatá akorát, třísloviny přítomné akorát, ovocná i dřevitá dochuť opět tak akorát. I bych si tipl, že v podobné podobě bude ještě hezkých několik dalších let. Víno mne zvláštním způsobem uklidňuje, příjemně zpomaluje, podmaňuje, zahloubává, avšak do ničeho hluboce podstatného. Moc příjemný společník je to!

(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 p.j. | 24. srpna 2010 v 11:11 | Reagovat

na jakési degustaci jsem kdysi pil nula trojku. Z poznámek: chvílemi i nádherná komplexní vůně, z níž vystupuje zvadlá lilie a vanilka, chuť méně noblesní, tříslovinná a hrubá. A letos jsme chutnali La Bastide 04. Tam jsem si napsal: správně zapocené aroma, dusná chuť. ovšem dal jsem 4 a půl hvězdy z pěti. víc než ve stejný čas chutnanému Pavillon Blanc du Chateau Margaux.

2 Tom | E-mail | Web | 24. srpna 2010 v 17:25 | Reagovat

p.j.: Zajímavé, myslel jsem, že to u nás až tak rozšířené není, a Ty to máš přepité :) Nulačtyřku jsem tedy "tříslovinnou ani hrubou" vůbec neměl, tolik odlišný ročník? Či možná ta která lahev...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama