KAŽDÝ PŘÍPADNÝ ČTENÁŘ NECHŤ BERE ZDEJŠÍ INFORMACE O VÍNĚ JAKO ČISTĚ MÉ SUBJEKTIVNÍ NÁZORY, DOJMY, CHUTĚ, atd. - SLOUŽÍ PŘEDEVŠÍM MNĚ.

Josef Abrle, Pavlov - Ryzlink rýnský, zemské 2008

14. ledna 2011 v 10:34 | Tom |  vypito
pito 01/2011

O biovínech či jiných bioproduktech rodiny Abrlovy z Pavlova jsem doposud pouze četl a poslouchal, leč ani jednou neochutnal (holt při cestách na Moravu mířím do jiných lokalit). K téhle butylce jsem se tak dostal víceméně náhodou, kdy jsme s Vinným Pavoukem směňovali několik lahví, které by toho druhého mohli oslovit a ke kterým se jen tak nedostane. Pavouk mě tenkrát navnadil na lahev, kterou posléze v zásobách marně hledal, až si nakonec vzpomněl, že ji před týdnem vypil! Tak lovil a lovil v zásobách dále, čeho by se tak mohl zbavit "bez bolesti", až vytasil tento rýňák pana Abrleho, což po mém přijetí okomentoval slovy "jestli si dobře pamatuju, tak když jsem ho pil, nebyl nic moc" nebo něco v tom smyslu - z toho je vidět, jak se s poslední lahví těžce loučil :)

lahev_m
(zvětšit) - přední etiketa zde, zadní zde


Hrozny jsou z pavlovské trati Slunný vrch, jejich cukernatost při sběru byla 20,8 °NM, výsledek má alk. 11,6% a kyseliny 8,3 g/l.

Barva nazlátlá, citronová. Vůně je velice svěží, převážně ovocná, občas se vyloupne sladší medovost, nijak mě však neoslovuje, je to takové až příliš nevyhraněné, obyčejné v tom smyslu, že to není ani nějak lákavé. V chuti tenké, kyselinka vylézá a přehlušuje téměř vše, i mi připadá, jako kdyby to mělo mít víno z téhle lahve už za sebou. Ochutnat mi lze, pít delší dobu ne a vylévám.

Škoda, že jsem narazil zrovna na tuto lahev, což mě však vůbec neodrazuje snažit se ochutnat více vín tohoto vinaře. Že lze narazit na sakra zajímavé kousky, potvrzuje třeba právě Pavoučí zápisek s MOPRem 2008!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Martin S. / Vinný Pavouk | E-mail | Web | 14. ledna 2011 v 15:39 | Reagovat

I když do mých úst vkládáš citaci, která zní na/oko dost tvrdě, je pravda že tento ryzlink byl asi spíše slabší záležitost co jsem ochutnal a dále skladovat jsem ho už ani nechtěl - dostal jsi ho navíc, ne místo :o) U Abrlových za zmínku stály rozhodně aromatické odrůdy, normálně si příliš často z vinařství neodvážím pálavu a muškát po několika lahvích. A k té ceně jejich vín je pak BIOnálepka nakonec již jen sympatický bonus :)

2 jo | 14. ledna 2011 v 16:45 | Reagovat

S RR 08 od Abrlu mam podobnou zkusenost, ale jak pise Pavouk, tak Muskat a Palava jsou rozhodne "o necem jinem" :)

3 J.Č. / Jižní svah | E-mail | Web | 19. ledna 2011 v 10:25 | Reagovat

Rýňák mi u nich neseděl nikdy, ale ty aromatické odrůdy umí a moc mi chutná jejich Cabernet Moravia :-)

4 Tom | E-mail | Web | 19. ledna 2011 v 10:28 | Reagovat

A znáte někdo tohoto vinaře blíže? Nevíte tedy někdo, proč rýňák vůbec má, když s ním očividně panuje širší nespokojenost mezi pijci? Jestli třeba jej má rád sám vinař, nebo i dost jeho zákazníků...

J.Č.: Díky za tip, zkusím se dostat k jasné trojce - MM, Pa a CM :)

5 Pospíšil T. | 6. dubna 2015 v 15:02 | Reagovat

[4]: Pánové se prohlašují za znalce a evidentně vínům a biovínům zejména, vůbec nerozumí! Nevím, od koho jste onen RR pořídili, ale u biovína je velmi důležité, ne-li nejdůležitější jeho skladování (teplota, poloha, temný prostor). Vaše hodnocení jen vypovídá o tom, že biovíno které jste chutnali bylo "stržené". Špatně skladované (tipuji v nějakém obchodě ve stojaté poloze, pěkně nasvícené a při pokojové teplotě)... A porovnávat Ryzlink s Pálavou a Cabernetem Moravia (červené biovíno), to porovnáváte neporovnatelné...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama